2021. március 9., kedd

Aszalt áfonyás, sárgabarackos keksz

 


Vannak keksz receptek, amiket alapnak használok és időnként újabb és újabb ízekkel kipróbálva kísérletezem. Ez a legújabb kísérlet eredménye. Mivel ezekből a kekszekből, nem igazán elég egy alap adag, rögtön dupla mennyiséget sütöttem, ami még így is hamar elfogyott :) Az aszalt gyümölcsöktől nagyon különleges és igen kellemes kekszet sikerült sütnöm.

Hozzávalók, amiket használatam:

20 dkg vaj
22 dkg porcukor
25 dkg sima fehér liszt
15 dkg rozsliszt
2 egész tojás
1 kiskanálnyi szódabikarbóna
2 késhegynyi fahéj
2 késhegynyi gyömbér
15 dkg aszalt áfonya
5 dkg aszalt sárgabarack

Első lépésként az aszalt gyümölcsöket apróra vágtam. A szobahőmérsékletű vajat elkevertem a porcukorral. Utána egyesével beledolgoztam a 2 db tojást, majd jöttek a feldarabolt aszalt gyümölcsök. Kimértem a kétféle lisztet és elkevertem a szódabikarbónával, valamint a fűszerekkel, majd hozzákevertem a vajas masszához. Alaposan összedolgoztam az egész masszát, majd kisebb golyókat formáztam és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem a golyókat. Mivel ez a tészta nem annyira terül szét magától sütés közben, sütés előtt kézzel szétnyomkodtam a gombócokat.
Nekem egy tepsibe 20 db fért ekkor méretben.
Légkeveréses sütőben 180 fokon 8-9 perc alatt aranybarnára sültek a kekszek.




1 megjegyzés:

  1. Nagyon jól sikerült. Én is gyakran sütök kekszet. Mi sajnos nem ehetünk aszalt gyümölcsöt.

    VálaszTörlés