2016. december 11., vasárnap

Stollen, vagyis drezdai kalács


Évek óta szemezek ezzel a karácsonyi finomsággal, idén végre eljött az ideje, hogy elkészítettem. Nem mondom, hogy az egyszerű sütemények közé sorolnám, de az íze erősen kárpótolja az embert az elkészítése utáni macera miatt.

Hozzávalók, amiket használatam:

50 dkg liszt
csipet só
10 dkg porcukor
5 dkg élesztő
kb. 2 dl tej
20 dkg vaj
1 db egész tojás
15 dkg mazsola
1 evőkanálninyi rumaroma
10 dkg kandírozott citromhéj
10 dkg kandírozott vegyes gyümölcs
10 dkg mandula (durvára vágva)
fél kiskanálnyi fahéj
fél kiskanálnyi szegfűszeg
fél kiskanálnyi gyömbér
egy csipetnyi szerecsendió
1 citrom reszelt héja

Valamint a díszítéshez
8 dkg vaj
kb. 8-10 dkg porcukor

Első lépésként a mazsolát beáztattam rumaromás langyos vízbe. Utána előkészítettem az összes többi hozzávalót. A tejben elmorzsoltam az élesztőt egy csipetnyi cukorral, kis lángon langyosra melegítettem, majd hagytam, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni és habosodni kezdjen. Utána egy tálba öntöttem az élesztős tejet, amihez hozzáadtam az 1 db tojást és a 20 dkg olvasztott vajat. Jó alaposan elkevertem. A liszthez hozzáadtam a fűszereket és a vágott mandulát, belereszeltem a citromhéjat,  és szintén jól összekevertem. Ezután beleöntöttem az élesztős masszát és elkevertem, jöttek hozzá a kandírozott gyümölcsök és a lecsepegetett mazsola is. Jó pár percig kevertem/dagasztottam a tésztát, utána a tetejét megszórtam liszttel egy konyharuhával letakartam és legalább 90 percre meleg helyen hagytam kelni a tésztát. 
Mikor a tészta közel kétszer akkorára megkelt kinyújtottam kb. 30 centiméteres cipóra, aminek a közepét egy nyújtófával kinyújtottam, és az egyik felét ráhajtottam a mélyedésre. Ezután megint pihentettem 20 percet a tésztát, majd 170 fokos sütőben kb. 50-55 percig sütöttem. 
(Nekem még erősen tovább kelt sütés közben a tészta, így a "hivatalos" formája eléggé szétplaccsant, kicsit szétlapult...)
Még melegen, miután kivettem a sütőből a 8 dkg vajat megolvasztottam és rákentem a kalácsra, mire jó vastagon porcukrot szitáltam.
Állítólag folpackba csomagolva sokáig el lehet tenni, de gyanítom nálunk nem igazán lesz erre lehetőség, mert miután megkóstoltuk a párommal, igencsak finomnak találtuk mind a ketten :D

Nincsenek megjegyzések: