2014. szeptember 15., hétfő

Szicíliai padlizsánkrém


Amikor az ember új munkahelyre kerül, új kollégái lesznek, akik esetleg szintén nagyon szeretnek főzni, remek új recepteket szerezhet be. Én is ebben a szerencsében részesültem. Pár napja az egyik kolléganőmmel együtt mentünk hazafele, és mesélte, hogy hétvégén szicíliai padlizsámkrémet fog készíteni. Persze rögtön felkeltette az érdeklődésemet, mert annak ellenére, hogy mostanában sokkal kevesebbet forgok a konyhában, azért még mindig vevő vagyok egy-egy új receptre. Mondanom se kell, hogy a következő hétfőn küldött nekem ajándékba egy üveggel kóstolót - és természetesen a receptet is - aminek az lett az eredménye, hogy most hétvégén befőztem én is egy nagyobb mennyiséget. Amiből leszűrhető, hogy igencsak finom ez a fajta padlizsánkrém.
Kedves Szilvi, millió köszönet ezért a remek receptért!!!

Hozzávalók, az alaprecepthez:

30 dkg padlizsán
2 db paradicsom
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
5 db szálzeller
5 dkg magozott olíviabogyó
1 ek kapribogyó
1 dl olívaolaj
1/2 dl fehérborecet
1 ek cukor
1 ek olasz fűszerkeverék
1 kis dobozos paradicsompüré

Első lépésben a padlizsánokat alaposan megmostam, majd kb. 2 cm-es kockákra vágtam. Megsóztam és műanyag szűrőben hagytam legalább fél órára, hogy a kesernyés levét kiengedje. Közben előkészítettem a többi hozzávalót is. A hagymát apróra vágtam, a fokhagymát átnyomtam fokhagymapréssel, a szárzellert felkarikáztam. A paradicsomokat forró vízbe tettem 2 percre és után hideg vízbe, miután könnyedén le tudtam húzni a héját. A paradicsomot is apróra vágtam. Az olívabogyókat karikáztam, a kapribogyót pedig késsel összevágtam kisebb darabokra. A hagymát 2 evőkanál olajon megdinszteltem, majd ráraktam a szárzellert, paradicsomot, olívabogyót, kapribogyót, fokhagymát és kis tűzön kb. 8-10 percig folyamatos kevergetés mellett főztem. Közben kinyomkodtam a padlizsánt és forró olajban aranybarnára sütöttem, ami szintén kb. 8-10 perc volt. Mikor padlizsán megsült, az egészet összekevertem. Itt tettem bele még a paradicsompürét és a olasz fűszerkeveréket, majd jött a fehérborecet, amivel addig főztem, amíg az ecet csípős illata el nem párolgott. Jött még bele a kevéske cukor, amivel szintén főztem pár percet.
Mivel én télire is tettem el, forró üvegekbe töltöttem egy pici nátrium-benzoát tettem a tetejére, felöntöttem olívaolajjal, fóliával lezártam és dunsztba tettem az üvegeket. 
De lehet rögtön fogyasztani főtt spagetti tésztával, de például isteni finom pirítóssal is.
Szombaton vendégségbe is vittem magunkkal, ahova sütöttem mellé egy-két tortilla chipset, amivel lehetett mártogatni. Így is sem volt rossz:)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

A tortilla chips receptjét elkérhetem? :-) Én első alkalommal a túrós kuglófodat csináltam meg, isteni finom lett. :-)

DebiGabi írta...

Szia,
Szívesen megosztanám a receptet, de a tortillákat, nem én készítettem.
Sima mezei spar-féle tortilla, előrecsomagolt :D