2014. május 5., hétfő

Fokhagyma-krémleves

Édes gyermekem nagy leves rajongó, szinte bármilyen levest megeszik, amit főzök. Viszont évekig nem volt hajlandó fokhagymás ételeket enni, de pár éve rájött, hogy a fokhagyma mégiscsak egy nagyon finom valami, azóta jóízűen fogyasztja. Valamelyik nap beszélgettem egy ismerősömmel, aki mondta, hogy a lányai mennyire szeretik fokhagyma-krémlevest. Erről eszembe jutott, hogy én még soha nem csináltam. Nosza gondoltam, akkor én is nekifutok, hiszen a leányzó, most már eszi a fokis dolgokat. Az első próbálkozásom annyira jól sikerült, hogy innentől felkerült az otthoni étlapunkra.

Hozzávalók, amiket használtam:

1 kisebb fej vöröshagyma
1 egész fejnyi fokhagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál olaj
2 ek liszt
1 liter húsleves alaplé
2 dl tejszn
só, bors, szerecsendió

a tetejére
pirított kifli vagy kenyér falatkák

A hagymát apróra vágtam és a felforrósított vajon és olajon megdinszteltem. Az egész fejnyi fokhagymát szintén megpucoltam a fokhagymapréssel átpréseltem, majd a hagymás alapon egy picit megpirítottam. Ezután jött bele a két evőkanálnyi liszt, amivel összekevertem, majd felöntöttem a húsleves alaplével. Sóztam, borsoztam reszeltem bele egy kevéske szerecsendiót, botmixerrel átturmixoltam, majd felforrás után felöntöttem a tejszínnel, amivel pár percig még főztem. A kiflikarikákat egy kevés olajon megpirítottam, amivel megszórtam tálalás után. Pikk-pakk készen van és már lehet falatozni is.

1 megjegyzés:

Nelli írta...

Sokszor készítem, nagyon szereti nálunk mindenki! :-)