2013. július 17., szerda

Sárgabarack-foltos pite


Az idei évben a telken viszonylag nagyobb mennyiségben termett sárgabarackunk, amit vasárnap gondosan le is szedtünk. A legnagyobb részből természetesen lekvár készült, de gondoltam idén is megpróbálkozom egy újfajta süteménnyel.

Hozzávalók:

A pite tésztához

15 dkg vaj
1 egész tojás
1 kk só
1 ek cukor
25 dkg liszt
1 kk tej

A pitetészta hozzávalóit összegyúrtam egy tálban, majd folpackba csomagolva fél órát pihentettem a hűtőben. Ezután belenyomkodtam a piteformában és 180 fokos sütőben némi lencsével lenyomva (hogy ne púposodjon fel) sütöttem 20 percig.
Amíg sült a tészta elkészítettem a sárgabarackos krémet és a fehér krémrészt is.

A fehér krémhez valók:

1 nagy doboz tejföl
2 ek cukor
1 citrom héja és leve
3 egész tojás

Először is a tejfölben elkevertem a cukrot és citromhéjat, citromlevet, majd egyesével hozzáadtam a tojásokat. A sütőből kivett formába öntöttem a fehér masszát, majd erre kanalaztam rá a sárgabarackos krémet, amit kisebb-nagyobb sikerrel megpróbáltam úgymond örvényszerűen eloszlatni a fehér krémben. Ezután ment vissza a 180 fokos sütőben további fél óra sütésre.  

Sárgabarackos krémhez:

25 dkg pucolt sárgabarack
2 ek cukor
1 ek zselatin

A sárgabarackokat forró vízben tettem egy percre, hogy a héja könnyebben lejöjjön. Miután megpucoltam az összeset botmixerrel összeturmixoltam. Feltettem egy kis serpenyőben melegedni a cukorral. Mikor felforrt hozzáadtam a zselatin is és főztem pár percig folyamatos kevergetés mellett. 



Nincsenek megjegyzések: