2013. május 28., kedd

Epres madeleine


Mint minden évben idén is beneveztünk a leányzóval a wekerlei süteménysütő versenyre. Mivel éppen az eper szezonja van, természetesen epres süteményben gondolkoztunk. A kisasszony leült a számítógép elé és végignézte a blogon található sütiket, majd rábökött a Madeleine süteményekre. Én pedig némi kombinálás után kitaláltam ezt az epres változatot.

Hozzávalók, amiket használtunk:

15 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 egész tojás
1 narancs reszelt héja
1 ek vaníliás cukor vagy egy csomag
15 dkg liszt
10 dkg eper
2 ek cukor
1 ek étkezési keményítő 1 dl vízben elkeverve

Az epreket alaposan megmostam és a cukorral feltettem melegedni, mikor már megolvadt egy kicsit összetörtem a fakanállal az epreket. Mivel elég sok levet eresztett, nem akartam, hogy a tésztát nagyon eláztassa így 1 deci vízben elkevertem egy evőkanál étkezési keményítőt, amivel besűrítettem az eperszószt. 
Ezután a szobahőmérsékletű vajat elkevertük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Belereszeltük a narancshéjat, utána egyesével jöttek a tojások, végezetül pedig a liszt.  A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Belekanalaztunk egy-egy adagnyi tésztát a madeleine formába, és a közepébe krátereket vájtuk, amikbe beletettünk egy-egy kiskanálnyi eperszószt. Erre jött még egy kevéske tészta. Utána 15 perc alatt megsütöttük. Ebből a mennyiségből nekünk 24 db sütemény készült. 

Ezzel a finom sütivel a kisasszony megkapta a legjobb epres sütemény különdíjat!

2 megjegyzés:

undercover írta...

Gratulálok! Ez igen! Fantasztikus kisasszony és fantasztikus süti!

H. Mária írta...

Gratulálok! Biztos finom volt.