2012. szeptember 14., péntek

Oreo keksz

Kicsi lányom pár napja azzal jött haza az iskolából, hogy a barátnőitől a suliban isteni finom oreo kekszet kapott és vegyünk mi is ilyet. Erre mondom neki: Mi lenne, ha mi sütnénk itthon inkább? Először nézett nagy szemekkel, de persze nem kellett neki kétszer mondanom:P Meg is dumáltuk, hogy pénteken a suli után neki is állunk. 
Az interneten és sok-sok gasztrobloggernél természetesen én is találkoztam már sokszor ezzel a keksszel, mindig meg is csodáltam, hogy milyen kis guszta, de eddig valahogy nem éreztem késztetést arra, hogy meg is süssem. De, hát mindennek eljön egyszer az ideje:))))

Hozzávalók:

A kekszhez:

22,5 dkg liszt
12,5 dkg holland kakaópor
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
csipet só

Krémhez:

5 dkg vaj
25 dkg porcukor
4 evőkanál tejszín
1 tk vaníliakivonat

Első lépésben a krémet készítettem el. Kimértem a hozzávalókat, majd villával jól összedolgoztam a krémet. Amíg sütöttem hozzá a kekszeket hűtőbe tettem. 
A kekszhez a vajat a cukorral habosra kevertem, majd beledolgoztam a tojást. A lisztet, kakaóport kimértem és összekevertem a sütőporral, szódabikarbónával és a csipet sóval. Utána összedolgoztam a vajas masszával. Kinyújtottam a tésztát. Nekem egy kicsit úgymond "száraznak" tűnt a tészta és eléggé repedezett a nyújtás közben, így sokszor össze-össze kellett nyomkodnom, de végül is azért sikerült a kb. 4 cm-es korongokat kiszabdalni belőle. A korongok tetejébe egy másik kisebb nyomóformával mintát (virágmintát) nyomtam beléjük, majd 170 fokos sütőben 7 percig sütöttem őket. Miután teljesen kihűltek az egyik felét megkentem a fehér krémmel, majd "összeragasztottam" egy másik keksszel. Nagyon finom keksz, de nekem egy kicsit tömény a sok kakaótól, túl sokat nem igazán lehet belőle falatozni, így talán egy kicsit tovább fog tartani:))))


9 megjegyzés:

Gabriella írta...

Nagyon jól néz ki, szép. :) ...és még milyen finom lehet.

Édeskonyha írta...

Hú erre már nagyon régóta készülök. Gyönyörűek!

Illéskrisz Konyhája írta...

Ránézésre is jobb lehet, mint az eredeti. Guszták!

Böbe írta...

Nagyon-nagyon guszta! Már egy jó ideje csak halogatom az elkészitését.Azt hiszem most jött el:))

DebiGabi írta...

Gabriella,
Köszönöm szépen, nagyon finom csak egy kicsit tömény. Egy darabbal bőségesen eltelik az ember:D

Édeskonyha,
Köszönöm neked is.
Érdemes elkészíteni:D

Illéskrisz,
Én még nem ettem az eredetit, de ezek után inkább én készítem a
jövőben is:P

Böbe,
Köszönöm szépen. Neked is ajánlani tudom, nagyon jó kis kekszféleség:D

gabi írta...

Mi lenne ha a kakaó mennyiségét csökkentenénk? Én is úgy érzem kóstolatlanul is, hogy rengeteg a kakaó.

HajniZoli írta...

Szépek lettek! A tejszín az főző vagy habtejszín a krémbe?

DebiGabi írta...

Gabi,
Tényleg soknak tűnik a kakaó, de ilyen volt az eredeti recept, meg ettől lesz ilyen szép a színe, de szerintem is nyugodtan lehet kevesebbel. Majd legközelebb.

HajniZoli
Köszönöm.
Habtejszínt használtam, a Lidl féle kis dobozost

Viki írta...

Gabi ! Nagyon szépen köszönöm, hogy újra regisztráltál nálam. Én is eljöttem lejelentkezni. Én vagyok a "Minden Napjaim". - Viki