2012. március 19., hétfő

Fahéjas és kakaós fonott kalács

Hétvégén kalácsot sütöttem. Nagyon megkívánt, hiszen már hónapok óta nem sütöttem. Mostanság nem igazán vagyok túl tevékeny a konyhában sütés terén... Viszont ezt a kalácsot megbolondítottam egy picikét, mert különböző ízűek lettek a fonatok:D

Hozzávalók, amiket használtam:

30 dkg liszt (BL 55)
30 dkg liszt (BL 80)
3 dl tej
3 dkg élesztő (friss)
2 ek cukor
7 dkg olvasztott vaj
1 kk só
2 tojássárgája

A kenéshez:
1 tojássárgája
1 ek tej


A fonatokhoz:
2 ek kakaópor
2 kk fahéj

A tejben elmorzsoltam az élesztőt és egy csipet cukorral meglangyosítottam, majd hagytam felfutni. A többi hozzávalót egy tálba kimértem, majd az élesztős tej beöntése után jól összegyúrtam. Konyharuha alatt pihentettem meleg helyen közel 1 órán keresztül. Mikor szépen megkelt három részre osztottam. Az egyik részhez hozzágyúrtam a fahéjat, a másikhoz pedig a kakaóport. Egy kicsit nehézkesen tudtam csak beledolgozni őket, de azért csak megbirkóztam vele:))) Ezután befontam a kalácsot. A tojássárgáját elkevertem a tejjel és alaposan bekentem vele és további fél órát pihentettem.
180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt szép barnás színűre sütöttem.
Sütés közben sajnos megint szétnyílt a fonás, amire továbbra sem tudom a megoldást, hogy miért:((
Viszont édes kislányom készített egy miniatűr kalácsot is a tészta egy kisebb részéből:)))

5 megjegyzés:

pinkóci írta...

Annyira foszlósnak néz ki, hogy legszívesebben csípnék egy kicsit belőle így monitoron keresztül :P

DebiGabi írta...

Annyira foszlós is volt:))))
Bár nagyon hamar elfogyott...

Gabriella írta...

Hú, de jól néz ki! Elhiszem, hogy foszlós és fincsi volt... :)

DebiGabi írta...

Gabriella,
Köszönöm:D

Nyammm írta...

De szép fonatok:) Micsoda foszlós lehetett:) Szuper!