2011. december 6., kedd

Gránátalma chutney

A pénteki napra édes főnököm szabadnapot adott nekem, természetesen nem kezdtem vele vitatkozni:))) Így reggel miután a leányzót leadtam az iskolában lehetőségem volt piacozni egyet. Ennek örömére jól összefagytam a piacon, mert iszonyú hideg volt, de sikeresen be is vásároltam egy csomó mindet. Többet között vettem gránátalmát és életemben először gyömbért is!!! Pár hete találkoztam Gizi oldalán a gránátalma chutney-vel, aztán találkoztam vele Raindrop oldalán is. Erősen felkeltette az érdeklődésemet. Bevallom őszintén még soha életemben nem ettem semmilyen chutney-t, nemhogy gránátalmásat. De jelentem ez az állapot is elmúlt. Hétvégén elkészítettem életem első gránátalma chutney-t. 

Hozzávalók, amiket használtam:

1 db gránátalma
1 lilahagyma
2 ek olaj
1-2 cm-es gyömbér
csipet bors
3 ek áfonyalekvár
3 ek méz
fél citrom leve

A lilahagymát apróra vágtam és egy kevés olajon üvegesre pároltam. Ezután belereszeltem a gyömbért. Sóztam, borsoztam és pár percig sütöttem, ezután jött bele az áfonyalekvár és a méz, amivel jól összekevertem. Ráfacsartam a citromlevét, valamint hozzáadtam a gránátalma magocskákat. Ezután már csak pár percig főztem és késznek nyilvánítottam. Egy egészen kicsikét hígnak találtam, de ez az ízén nem rontott semmit. A férjemnek és nekem nagyon ízlett, bár nekem egy picikét erőteljes volt az íze a gyömbértől, de a natúr csirkemellel nagyon kellemes volt. 
Viszont egy kérdésem lenne, ha valaki tudna segíteni: 
A gyömbért, hogy kell tárolni????? Hűtőben? Száraz helyen????

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, hűtőben folpackba csavarva sokáig eláll.
Sziszi

Niki írta...

És mi volt a leányzó véleménye erről??? Mármint a chutney - ról:))

Guszta,de nem tudom,hogy a magocskákban lévő magocskákkal hogy birkóznék meg.
Egyenlőre még csak látványban barátkozom vele...

DebiGabi írta...

Sziszi,
Köszönöm szépen!!!

Niki,
Ránézett és közölte, hogy ő ilyet nem eszik:(
A magocskák nekem is furcsák, nagyon óvatosan ettem én is, nehogy ráharapjak:)))

Vicuska írta...

Finomat készítettél!!! A gyömbér hetekig eláll a hűtőben, én is folpackba tekerem, levágom az éppen szükséges centiket és visszacsomagolom a maradékot. Télen nagyon finom itókát, teát készíthetsz belőle citrommal.
A gránátalmát évtizedek óta fogyasztom, nagyon szeretem, az egyik leghasznosabb gyümölcs az emberi szervezet számára, magostól!

DebiGabi írta...

Vicuska,
Nekes is köszönöm a jótanácsokat.
Ma délelőtt gyümölcsteához áztattam bele és nagyon finom íze lett vele!
A gránátalma meg kimondottam kellemes ízű, még maradt egy, amit a férjem-urammal fogunk csak úgy ala-natúr elfogyasztani:D

Gizi írta...

Nagyon guszta, így feltálalva a chutney!!! Szerencse hogy már ebédeltem, mert tuti rávetném magam.:))
Én is hűtőbe, becsomagolva tárolom a gyömbért. Készítettem már gyömbéres almalevet, forrón mint a puncsot, nagyon finom.

DebiGabi írta...

Gizi,
Köszi ezt a remek receptet!
Gyömbéres almalé?? Nem hangzik ez se rosszul. Maradt még bőven gyömbérem, fogok vele kísérletezni:D

Raindrop írta...

Összefutott a számban a nyál. :D
Baromi gusztán tálaltad!
Örülök, hogy ízlett nektek is.
Sajnos a gyömbérrel óvatosan kell bánni, én már többször elvittem az ízét az ételnek, mert többet tettem bele, pedig szeretem. :)

DebiGabi írta...

Rain,
Köszike:D
Én is többet tettem a gyömbérből, mint kellett volna, de igazából csak csípősnek éreztem és egy kicsit elnyomta a többieket:))

Petra írta...

Hűha, ez aztán nagyon ott van! :)

DebiGabi írta...

Petra,
Nagyon:))
Érdemes kipróbálni!!