2011. július 31., vasárnap

Zabpehelylisztes kenyér

Ezt a receptet az angol tanárunktól kaptam. Ő nagy rajongója a mindenféle teljeskiörlésű kenyereknek, és remek ötletekkel szokott ellátni engem is:)) Én nem annyira szeretem az ilyen fajta kenyereket, nálunk inkább a férjem szereti, de ez a kenyér megmondom őszintén még nekem is ízlett. Sajnos a fényképezésnél elkövettem azt a hibát, hogy szeletelt formában nem fotóztam le, de azért remélem visszaadja a kép a kenyér jó kis állagát.

Hozzávalók, amiket használtam:

30 dkg zabpehelyliszt
12 dkg sikér
8 dkg zabpehely
10 dkg teljeskiörlésű rozsliszt
4 dl langyos víz
2 ek tejföl
2 kk só
1 ek méz vagy cukor
1 tasak szárított élesztő

Kimértem a hozzávalókat és egy nagyobb tálba tettem mindent, majd szépen elkezdtem az egészet összedolgozni. Amikor már nem ragadt a kezemhez egy gombócot formáltam belőle megszórtam egy kis rozsliszttel, majd konyharuha alatt pihentettem bő egy órán keresztül. A sütőt előmelegítettem 200 fokra, az aljában egy jénai tálba vizet tettem. A kenyérkét cipó formává alakítottam, a tetejét bevagdostam, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyeztem. A sütési idő kb. 45 perc volt.

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szép formás

Okki írta...

Nézz be hozzám, van egy kis meglepetésem! :)