2011. június 27., hétfő

Rumos meggy

Szombati napon kis családommal lementünk a telekre, ahol szedtünk jó sok meggyet. Tavaly szinte semmi nem volt, így idén nagyon örültem, hogy jutott nekünk is. Lelkesen szedtük a fákról, bár egy idő után leállítottam magunkat, belegondolva, hogy ezeket otthon még el is kell tenni, ki kell magozni... De még egy is hazakerült közel 15 kg meggy:))) Első körben rumos meggyeket csináltam. 
Az elkészítése nagyon egyszerű. Kell hozzá sok meggy, sok cukor és természetesen sok rum. Nem írok mennyiségeket, mert ezt nem kell szerintem mérni, csak pakolászni, szórni, önteni. Én elhasználtam kb. 1,5 kg cukrot 3 tescos rumot, amiből 10 üveg rumos meggy készült.
A meggyeket beáztattam, hogy a húsos lakói távozzanak, ez kisebb-nagyobb sikerrel meg is történt, de azért maradt még sok meggynek lakója, de ezeket majd leszűröm a felbontás után:(( Egy nagyobb konyharuhán egy kicsit megszárítgattam a meggyeket, ezalatt az üvegeket tisztára mostam. Ezután beleraktam a meggyeket az üvegbe, időként szórtam közé is cukrot. Mikor már jól televolt az üveg meggyel szórtam rá még cukrot és végül felöntöttem a rummal. A rumot még utána kell néha töltögetni, mert a cukor elsőre nehezen engedi át. 2-3 hét alatt összeérik, és már lehet felhasználni.

3 megjegyzés:

trollanyu írta...

Rumos meggy az egyik gyengém, nagyon finom lehet:)

DebiGabi írta...

Trollanyu,
Nagyon szeretem én is:))

Bianka írta...

Anyum rakott el ilyeneket és aházi csokiba tette