2011. március 29., kedd

Madeleine

Régóta szemezgettem ezzel a süteménnyel (is), de mivel nem volt hozzá formám, eddig nem készítettem. Nemrégiben beruháztam egy madeleine sütőformára és persze még egy pár más konyhai kiegészítő cuccra is elcsábultam egy internetes gasztroboltban. Ezután persze szétnéztem az interneten a recept után. Mondanom se kell, hogy találtam nem kevés változatot, amikből szokás szerint:D megalkottam a nekem legjobban tetszőt/megfelelőt. Ez most egy alap lett, de legközelebb fogok még kísérletezni különböző plusz ízesítésekkel bele.

Hozzávalók, amiket használtam:

15 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 vanília rúd
15 dkg liszt
1 narancs reszelt héja
3 db tojás

A vajat megolvasztottam, majd miután kihűlt egy kicsit belekevertem a cukrot, amivel jól elkevertem. Ezután jöttek bele a tojások, a kikapart vanília, valamint a narancs reszelt héja. Alapos összekeverés után fokozatosan beledolgoztam a lisztet. Ezután a viszonylag híg masszát belekalanalaztam a madeleine formába. Mivel sikerült olyan formát vásárolnom, ami teflonbevonatú így én nem használtam semmilyen zsíradékot a formák kikenéséhez, csak simán belekanalaztam a masszát. 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt szépen megsültek.
Nekem ebből a mennyiségből 24 db Madeleine-m lett, amikből édes leányzóm - rögtön még frissiben - elfogyasztott jóízűen két darabot, és közölte velem: "Anya, ez nagyon finom csinálhatsz máskor is!!!"


14 megjegyzés:

Nelli írta...

Annyira csábítóak!Látszanak a vanília szemek.:-)
A formát hol vásároltad megkérdezhetem?

DebiGabi írta...

Nelli,
A Gasztroshop.hu-nál vásároltam.
Tényleg tök jól látszanak benne a vaníliák és milyen jó íze lett tőle:D

Bianka írta...

Nagyon guszta

Nelli írta...

Köszi Gabi!:-)

Ditta írta...

Nagyon jól néznek ki,soha nem ettem még ilyet,de nagyon tetszik:-)

judit60 írta...

Nagyon guszták.Azt hiszem kipróbálom.

DebiGabi írta...

Bianka,
Köszke:D

Nelli,
Szívesen:)

Ditta,
Én is most kóstoltam először:D
Viszont nagyon praktikus pl. a gyereknek uzsonnára csomagolni a suliba.

Judit,
Köszi. Érdemes kipróbálni, mert viszonylag gyorsan készen és elég kiadós is.

családi tűzhely írta...

Szeretettel küldök Neked "egy jó szót":)

Kati írta...

Még sosem ettem Madeleinet, de nagyon finom lehet, gyönyörűek lettek.

Viki írta...

Gabi! Ez nagyon szupi. Még én sem láttam ekkora nagy formákat. Érdemes lenne elgondolkodni rajta. Gondolom neten rendelted. Isteni lehetett az íze, s főleg nagyon gusztusos is.
Várom érdeklődő szemekkel az ujabb verziókat:) !

DebiGabi írta...

Családi Tűzhely,
KÖSZÖNÖM. Küldöm én is NEKED!!!

Kati,
Leginkább a piskótához tudnám hasonlítani, csak egy kicsit tömörebb.
Mi is most kóstoltuk először:)))

Viki,
Annyira nem nagyok a formák kb. 5-6 cm-esek. Boltba nem láttam még ilyen formát, csak itt egy-két gasztroblogon találkoztam vele, aztán kezdtem nézelődni/érdeklődni utána az interneten.
Már van elképzelésem, hogy milyen lesz a következő verzió:D

Szemirámisz írta...

Aztaa, hogy ezek milyen guszták!!!
Nekem formám régóta van, de csak egyszer használtam, igaz, nem ilyet csináltam benne. De az a macera a kis formák vajazásával, lisztezésével...brrr...egy jó időre elvette tőle a kedvem. :))
De most te visszahoztad, ezt muszáj lesz megsütnöm! :))

Barbara írta...

Bocsanat, hogy belekontarkodom, de szerintem kimaradt a sutopor a hozzavalok kozul. Nem probaltam ugyan ki anelkul, viszont megneztem tobb receptet is es mindegyik irta.
Viszont az epres valtozatbol kiindulva olyat talaltam ki, hogy kevertem a tesztaba kakaoport es az eper helyett narancslekvart tettem bele. Meg hulnek, de remelem, jok lesznek! Ja es narancshej helyett harom csepp narancs illoolajat tettem bele es ugyanolyan lett az ize. Koszi az otletet!

DebiGabi írta...

Kedves Barbara!

Nem kontárkodtál bele, de ebből nem maradt ki a sütőpor, mivel nem kell bele. Lehet, hogy máshol tesznek használják, de nekem nem hiányzott belőle, nagyon szépen feljött, levegős volt így is a tészta, hiszen elég sok tojás van benne.
Ennek a süteménynek az is a nagy varázsa, hogy a variációk lehetősége, szinte végtelen:D