2011. január 26., szerda

Töltött gomba

Ezt a fajta töltött gombát lassan 10 éve rendszeresen készítem. Ha emlékeim nem csalnak a receptet  egy ősrégi falinaptárról másoltam le, még anno:D Azt tudom mondani, talán az egyik legnagyobb kedvencem. Számomra megunhatatlan. Gyorsan el lehet készíteni és még hidegen és nagyon finom. Jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretik a gombát.

Hozzávalók, amiket használtam:

8 db közepes méretű gomba
1 száraz szikkadt zsemle
1 tojás
1 kisebb fej hagyma
2-3 ek tejföl
csipet só
csipet bors
1-2 ek zsemlemorzsa
petrezselyem apróra vágva
2 citrom leve
sajt a tetejére
vaj

Első lépést a gombákat megpucoltam. A kisebb fej hagymát apróra vágtam és egy kevéske olajon megdinszteltem, majd hozzáadtam gombák szárait, amit szintén apróra vágtam. Sóztam és borsoztam, majd szépen megpirítottam együtt a hagymát és a gombát. Ezután levettem a tűzről és hozzáadtam a szikkadt zsemlét, amit előtte vízbe áztattam be, a tejfölt, a tojást és petrezselyemzöldet és a zsemlemorzsát. Jó alaposan elkevertem az egészet. A citromok levét kifacsartam egy tálba és a gombafejeket ebben forgattam meg, majd egy kivajazott tepsibe helyeztem őket szépen egymás mellé. Rákanalaztam a tölteléket mindegyik gombafejre. A tetejére jött még egy-egy kis kocka sajt, és egy késhegynyi vaj. 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt szépen megsültek. Köretnek általában rizs szokott mellé kerülni.

6 megjegyzés:

Nelli írta...

Viszem is a recit, a kisebbikem kedvence a gomba.:-)

Altair írta...

Jól néz ki! :o)

DebiGabi írta...

Nelli,
Remélem ízleni fog Nektek is!

Altair,
Köszke:D

Nelli írta...

Kedves Gabi!
Tudom, hogy Neked már sok olvasód van, de Én nagyon szeretek hozzád jönni,így fogadd Tőlem szeretettel a díjat.
http://izvarazslat.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam.html

Bianka írta...

Nagyon finom, tetszik guszta

DebiGabi írta...

Nelli,
Nagyon szépen köszönöm, hogy Rám is gondoltál.

Bianka,
Köszönöm:D