2011. január 5., szerda

Csőben sült kelbimbó

Imádott leányzóm azon gyermekek közé tartozik, aki nagyon szereti a zöldségeket, már egészen pici kora óta. Legnagyobb kedvence: a kelbimbó. Ha bármilyen olyan ételt készítek amiben kelbimbó található, első lépésként mindig kieszi belőle őket:D Bevallom őszintén én is nagyon kedvelem ezt a zöldséget. Valamelyik nap találtam a mélyhűtő átpakolása közben egy csomag mirelite kelbimbót, amiből némi tanakodás után csőben sült kelbimbó készült. Ezt az ételt is most készítettem először, nem is értem, hogy eddig miért nem csináltam, hiszen gyorsan készen van és még finom is.

Hozzávalók, amiket használtam:

0,5 kg mirelite kelbimbó
kömény
bors

Besamell mártáshoz:
0,5 l tej
2-3 ek liszt
6 dkg vaj
1 ek olaj

csipet szerecsendió
csipet bors
1 tojás
1 kis doboz tejföl
valamint sajt a tetejére

A kelbimbókat sós, borsos, köményes vízben megfőztem. Egy hőálló tálat kivajaztam és ebbe beleborítottam. Itt várakoztam, amíg elkészítettem hozzá a besamell mártást. Amihez először a vajat megolvasztottam az olajjal együtt, jött bele a liszt, amit világosbarnára pirítottam. Közben a tejet a megmelegítettem, majd felöntöttem vele a lisztes vajat. Ennél a résznél jó erősen kellett keverni a besamell mártást, hogy ne legyen csomós. Fűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval, majd jött bele az egész tojás, valamint a kis doboz tejföl. Kicsit kevergettem még, majd nyakonöntöttem a kelbimbókat vele. Reszelt sajtot szórtam a tetejére, majd ment a 180 fokos sütőbe, ahol kb. 20-25 percig sütöttem. Édes leánygyermekem két tányérral evett belőle, annyira ízlett neki!!!!

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szeretem, főleg jó sok fokhagymával

családi tűzhely írta...

Nagyon guszta:)

Ami írta...

Milyen étvágygerjesztő fotó! :) Nyami!

DebiGabi írta...

Bianka,
Finom lehet a fokhagymával is, én imádnám is, de a leányzó a fokhagymáért nem igazán rajong.

Családi tűzhely,
Köszi:D

Ami,
Köszönöm:o) Nyami bizony!

Viki írta...

Nagyon guszta, és fincsi is. Én is szoktam készíteni, de vegyes zöldségből. A kelbimbóhoz nekem kell a többfajta zöldség. S mostanában rákattantam a citromborsra, s azzal ízesítek. Nagyon finom és nem piszkálja az epém helyét :)))

Nelli írta...

Annyira guszta itt a képen.Én is több fajta zöldségből szoktam készíteni.

DebiGabi írta...

Viki,
Vegyes zöldségek. Hm. Remek lehet úgy is. Ki fogom próbálni mindenképpen! Citrombors? Láttam valamelyik áruházban, de még nem mertem megvenni, de most egyre inkább kedvet adtál hozzá. Köszi.

Nelli,
Köszike:D