2010. december 29., szerda

Narancslekvár

Elég régóta motoszkál a fejemben a narancslekvár házilag való elkészítése. Pár évvel ezelőtt elég sokat fogyasztottunk a kedves férjemmel, bár az utóbbi időben nem igazán került az asztalra. Még karácsony előtt vásároltam 2 kg narancsot, ami nem igazán akart fogyni, így végül nekiláttam a narancslekvár készítésnek. Azt tudom mondani, hogy a végeredmény remek lett, nagyon finom, kellemes ízű lekvárt sikerült alkotnom, de az elkészítése... Jaj...: Ennél macerásabb dologba már rég sikerült belevágnom. Tartok a tőle, hogy a közeljövőben nem fogok többet ilyet főzni.

Hozzávalók, amiket használtam:

2 kg narancs
2 csomag Quitin 2:1
0,5 kg cukor
1 citrom leve
5 db narancsnak a héja

Első lépésként nagyon alaposan megsikáltam az összes narancsot. 5 db-nak zöldséghámozóval leszedtem a héját, és nagyon-nagyon-nagyon vékony kis szeletekre vagdostam. 1,5 dl vízben 2-3 ek cukorral 10 percig főztem. Közben nekiálltam a narancsok tisztításának. Na ez az a rész, ami miatt nem igazán fogok a jövőben ilyet készíteni. Mivel a narancsnak csak húsos belső részét lehet beletenni a lekvárba, a hártyákat és a fehér részeket teljesen el kell távolítani. Ezen a ponton kapcsolódott be drága férjem-uram a segítésbe, mert 3. narancs után már kezdett égnek állni a hajam és a hócipőm is erősen megtelt a narancsok filézésével. Végül a férjem hathatós segítéségével sikerült a narancsok filézése, de mindössze 70 dkg narancs maradt, és ebben már benne volt a leve is! Ehhez kevertem hozzá a citrom levét és a 2 csomag quitint, majd botmixerrel megdolgoztam egy kicsit és hozzákevertem az előfőzött narancshéjakat a levével együtt! Ezután feltettem melegedni, majd miután felforrt belekevertem a cukrot, amivel további 5 percig főztem. A befőttes üvegeket a sütőben melegen tartottam, majd rögtön beletöltöttem a narancslekvárt ezekbe a forró üvegekbe. Lezárás után 5 perc fejenállás, majd visszafordítottam az üvegeket és készen is voltunk.

6 megjegyzés:

mellissina2 írta...

Már én is főztem be narancslekvárt,csak én egy db.grapefruitot főztem bele,igaz attól egy kicsit kesernyés lett,de semmit nem rontott az élvezeti értékén!!Most a karácsonyi narancsból szintén megteszem,mert ha nem járok itt,akkor elfelejtem.köszi.

Nelli írta...

Nagyon finom lehet, biztos megérte a fáradtságot!:-)

Bianka írta...

Gyönyörű színe van

DebiGabi írta...

Mellisina,
Finom lehet a grapefruittal is.
Örülök, hogy eszedbe juttattam:D

Nelli,
Hát, tulajdonképpen megérte, bár amikor a pucolás szakaszában voltam... :o)

Bianka,
Köszi, valószínűleg a héja adott neki ilyen szép színt, és remek ízet is!

Dia írta...

de gyönyörű ez a fotó!

DebiGabi írta...

Dia,
Köszönöm szépen:D