2010. november 14., vasárnap

Burgonyás pogácsa

Az elmúlt időszakban valahogy nem jutott eszembe, hogy pogácsát süssek, pedig nagyon szeretem mind elfogyasztani, de elkészíteni is. Nézegetve a receptes gyűjteményemet, rájöttem, hogy burgonyás pogácsát még soha nem sütöttem. Ezen a helyzeten muszáj volt változtatni:D

Hozzávalók, amiket használtam:

40 dkg héjában főtt burgonya
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
csipet cukor az élesztő felfuttatásához
1 egész tojás
2 ek tejföl

valamint
1 tojás felverve a teteje kenéséhez és
sajt a tetejére

A burgonyákat először is alaposan lesikáltam utána megfőztem héjastul, majd miután egy kicsit meghűltek megszabadítottam őket a héjuktól és krumplinyomóval szépen összetörtem. Hozzáadtam az 1 dl tejben felfuttatott élesztőt, valamint az összes többi hozzávalót. Jó alaposan összegyúrtam, majd félrettem pihenni, kelni. Kb. egy fél óra múlva megint átgyúrtam a tésztát, és újabb pihentetés következett. Mikor már szépen megkelt lisztezett felületen kinyújtottam kb. 1,5 cm vastagságúra és kiszagattam pogácsaszagatóval. A tetejét megkentem  a felvert tojással és egy kis reszelt sajtot szórtam rá, majd 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt szépen megsütöttem. Nagyon finom lett a burgonyától és még melegen egy csomót elfogyasztottunk belőle.

5 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

Azt el is hiszem, hogy fini!:-))

Bianka írta...

Nagyon szép

Liza írta...

Nagyon guszta, holnap meg is sütöm!

DebiGabi írta...

Andi,
:)

Bianka,
Köszönöm.

Liza,
Nekünk nagyon ízlett, remélem nektek is fog!

Raindrop írta...

Én is imádom enni és sütni is.
Egész receptgyűjteményem van fánkból és pogácsából! :D
Ebből a kettőből sosem elég.