2010. június 10., csütörtök

Fahéjas kalács

Ez a fahéjas kalács még régebben készült, de eddig valahogy lemaradt innen szegényke. Ma itthon vagyok szabin és úgy döntöttem itt az ideje, hogy felkerüljön ő is a többi finomság közé. Tulajdonképpen semmi extra, hiszen a jól bevált kalácstészta receptemet csak annyiban variáltam, hogy amikor fontam a kalácsot az egyik fonatba kevertem 2-3 kiskanálnyi fahéjat. Nem lett az egész fahéjas, viszont remekül lehet még így is érezni az ízét.

A tészta hozzávalói:

75 dkg liszt
10 dkg olvasztott vaj
3 ek kristálycukor
3 dkg friss élesztő
2 dl tej
2 dl tejszín
egy csipet só
2-3 kk fahéj

Az élesztőt felfuttattam a tejben, majd minden hozzávalót szépen összedolgoztam, első körben fakanállal kevergetve, majd a két kezemmel gyúrtam össze jól a tésztát. Letakarva pihentettem 1 órát. Ezután három részre osztottam. Az egyikhez hozzákevertem a fahéjat, kinyújtottam mind a három fonatot hosszúkás "kukacra", majd befontam, - már amennyire nekem a fonás sikerülni szokott, sajna ez még mindig nem az erősségem:))). 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöttem. A tetejét meg lehet kenni egy kis tojásos-tejszínnel, de momentán én ezt szépen elfelejtettem:D

2 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű de szeretem, mennyire isteni lehet

mandy tarragon írta...

Tök jó ötlet :)