2010. május 12., szerda

Slambucot főztünk bográcsban

A legjobb rész, ami a bogrács aljában odasült:)))

Kollektív táplálkozás.

Egy isteni falat, már a bogrács aljából

Mindjárt készen van:)

Dolgoznak a fiúk. Kevergetik. Kevergetik. Kevergetik.

Jó kis szalonnabőrke:D
Másfél hete megtörtént az idei év első kerti bográcsban főzése. Slambucot készítettünk. A férjem családja régebben rendszeresen főzte, nekünk eddig valahogy kimaradt. De most elkészítettük mi is!!!! Alapvetően egy nagyon egyszerű étel, hiszen csak krumpli, hagyma, szalonna, tészta, pirospaprika, só, bors és víz kell hozzá. Mi most 5 kilónyi krumplit, 1 kilónyi lebbencs tésztát, 4 nagy fej hagymát, fél kiló szalonnát (fele-fele arányban kolozsvárit és bacont) használtunk.
Először a fiúk megrakták a tűzet. Ja nem! Bocsánat rosszul emlékszem... Első lépésként ittak egy kör pálinkát:)))))) A bográcsot kikentünk a szalonna bőrével, majd belepakolásztuk az apróra vágott szalonnát, majd a hagymát. Ezeket szépen megpirítottuk. Ezután felöntöttük vízzel, fűszereztük és jött bele a kockára vágott krumpli. Utána sűrű fa utánpakolásokkal főztük-főztük-főztük, néha kóstolgattuk:D Mikor már majdnem megfőtt a krumpli jött bele a lebbencstészta. Innentől - elméletileg - nem lenne szabad már keverni, csak rázogatni/forgatni, de ez akkora nagy mennyiség lett, hogy muszáj volt egy nagy fakanállal többször gondosan átkeverni az egészet, addig, amíg a leve teljesen el nem főtt. Amikor a fiúk úgy ítélték meg, hogy most már fogyasztható, mindenki kapott egy kanalat kezébe, körbeültük a bográcsot és így falatoztunk belőle. Ha valaki eleget evett a kanalat a bogrács mellé dobta ezzel jelezve, hogy ő nem eszik többet:)))) Aki lassabban táplálkozott (a rutinosabbak), annak jutott a legjobb rész, a bogrács aljába odasült, jó kis megpirult tésztás rész.

7 megjegyzés:

jókaja írta...

Oh, igen a bográcshoz pirult alja! Micsoda versengések tudnak kialakulni érte. :-(
Mindez ilyen antiborgrácsolós időjárásban :-(

DebiGabi írta...

Jókaja,
Az időjárást ne is említsd. Kinéztem most is az ablakon és szakad az eső. Fuj:((

Chef Viki írta...

Imádom, imádom, imádom!

Ide vele :-)))

DebiGabi írta...

Viki,
Küldöm máris:))))

Bianka írta...

Még nem ettem :(
De valami csodás lehet, nagyon guszta. És az alja biztos mennyei :D

DebiGabi írta...

Bianka,
Egy próbát megért, főként, ha szerettek bográcsban alkotni:)))

ekszerlada írta...

Juj de imádom!!!!!