2010. március 25., csütörtök

Cukrozott ibolya

Tavaly sok blogom láttam, főként dekorációként a cukrozott ibolyát. Akkor egy kicsit furcsának találtam, hiszen számomra az ibolya egy aranyos kedves kisvirág, és nem mint "édesség" jut az ember eszébe. 
De idén gondoltam egyet és készítettem egy kis adagot.  Kicsit macerás az elkészítése a kenegetés miatt, és nem vagyok igazán biztos benne, hogy képes leszek megkóstolni, de olyan kis helyesek lettek, hogy megmutattom itt:)))
Az ibolyákat leszedtük a kislányommal, gondosan megmostam és megszárítottam őket. Miután megszáradtak egy ecsettel megkentem őket minden irányból tojásfehérjével és alaposan megszórtam porcukorral. Ezután egy kis tálcára helyeztem őket és a radiátoron 2 napig hagytam őket száradni. Szépen megkeményedtek, hártyaszerűek lettek a virágok.

16 megjegyzés:

L.Krisztina írta...

Nálatok már virágzik az ibolya?
Itt még a levele sem látszik:(
Nagyon szépek lettek!!!!!!!!!!

DebiGabi írta...

Krisztina,
Köszi:)))
Szombaton szedtük Anyósom kertjében. Mi Kispesten a Wekerlén éldegélünk, itt nagyon sok van már mindenfele.

Bianka írta...

Nagyon szépek különlegesek lettek

Nálunk Újpesten is virágzik :)

DebiGabi írta...

Bianka,
:))
Ebben az isteni jó időben most már mindenütt elő fog bújni szerintem.

Zsófi írta...

Tényleg nagyon szépek lettek:)Vajon meddig áll el így?Meddig marad meg ilyen gyönyörű színben?
Azért ha megkóstoltad írd meg milyen az íze!
Gyönyörűen mutatna pl egy tortán:)
Én is épp tegnap fedeztem fel,hogy az utcán az árokparton nyílik az ibolya,mire a barátnőm közölte velem,hogy a kertjükben már le is nyílt egy adag...
A mienkben meg még csak a bimbóit sem dugta ki:(

Niki írta...

Nálunk már telis tele van az udvarunk ibolyával,szépen megszinezi a zöld füvet,néhol fehér ibolya is virít a sok lila közt.Egyébként nyersen is lehet enni mint az akác virágát.Nagyon szépek lettek,kicsit olyan mintha deres lenne:)

DebiGabi írta...

Zsófi,
Kíváncsi lennék én is meddig áll el, holnap, ha lesz egy kis időm megpróbálok utánanézni.
Úgy látom, hétvégén muszáj lesz valami egyszerűbb sütit készíteni az ibolyákhoz:))))

Niki,
Anyukám kertjében van fehér ibolya, de ő még nem virágzik egy kicsit később szokta nyitogatni virágocskáit...
Akácot már ettem, de ibolyát még nem. Hát, még győzködöm magam a kóstolóra:D

Ha rászántam magam majd mesélek Nektek:))))

Ildinyó írta...

Gyönyörű!!! : )

L.Krisztina írta...

Mindig rá kell csodálkoznom, hogy milyen hideg helyen lakunk :)
Pedig csak Csillaghegynél lakunk.

DebiGabi írta...

Ildinyó,
Köszönöm:))

Krisztina,
Pedig annyira nem is vagytok tőlünk messze:))))
Most már biztos lesz ott is ibolya.

szepyke írta...

Anyáááááááááám!
Ez gyönyörűűűűűűűűűűűűű! Jesszusom, egy torta tetején micsoda dísz lehet ez!
Gabi, ez valami csoda!
Hétvégén szétnézek a kertben, esküszöm!:)

DebiGabi írta...

Szepyke,
Nekem is nagyon tetszenek:)))

Andi/cuki írta...

Hát ez gyönyörű,el is mentem ibolyázni!:-))

DebiGabi írta...

Andi,
:)))))

Névtelen írta...

Én tavaly készítettem és az utolsó néhány darabot 3 hete használtuk fel - a hűtőben tartottam egy lezárt befőttes üvegben.
De ismerőseim kimérve hoztak Franciaországból tavaly nyáron és azok is tökéletesek még most is.
Én is díszítésre használtam, mert nagyon mutatós, de készítettem ibolyás muffint is és amihez az utolsó darabokat felhasználtuk - a pezsgős pohár aljába tettünk 1-2 szemet és ráöntöttük a pezsgőt, nagyon különleges, igazi tavaszváró íz volt már.

DebiGabi írta...

Ezek szerint sokáig eláll. De jó!!!
Köszönöm az információt:)
A pezsgős verzió...
Hmmmm...
Finom lehet!!!