2010. február 3., szerda

Sajtfondü

Sok-sok évvel ezelőtt volt egy baráti társaságunk, akikkel rendszeresen összejártunk és jó kis "vacsora partikat" tartottunk. Az egyik ilyen este alkalmával találkoztam először a sajtfondüvel. Mint már többször említettem maximálisan sajtfüggő vagyok. A sajtfondüt, mintha nekem találták volna ki:))))
A fondüzés hangulata, ahogy körbeüljük az asztalt, beszélgetünk, mártogatjuk a kenyérkockákat és lassan falatozunk. Isteni!!!!
Ezután a vacsora után a fejembe vettem, hogy nekem kell egy fondükészlet. Ez elég régen történt sacc per kábé 15 éve, amikor még nem lehetett annyira könnyedén beszerezni bármit. Egyik nap a skála-metró újságban szembetalálkoztam a megálmodott készlettel. Rohantam, hogy megvegyem, de mire odaértem elfogyott:(((, viszont mondták, hogy a budapesti nagy skálában még van. Rögtön felültem a villamosra és odazütykölödtem:))) Szerencsére ott még volt. Gyorsan le is csaptam egyre:))) Egy szép nagy dobozban volt az egész készlet (a 6 tányér, a villák, a 6 db szószos tálka, maga a fondütál és a tartozékai). Jó nehéz doboz volt, de én lelkesen hazacipeltem, bár majd leszakadt a karom mire hazaértem vele.
Utána nagyon sokat használtuk, de amióta a leányzó megszületett valahogy lekerült a családi étlapról.
A múlt héten egyszercsak eszembe jutott a fondükészletem. Legkedvesebb barátosnőmtől megérdeklődtem nincs-e kedvünk egy kis fondüzéshez??? Szerencsére nem kellett  nagyon erőszakoskodnom, hogy ugyan már gyertek fondüzni, hiszen ők is nagy sajtrajongók.
Így szombat este fondüpartit tartottunk. Mondanom se kell a gyerekeknek is nagyon ízlett, bár tény és való, hogy előtte 2 órán keresztül kint voltak a hóban játszani, így szinte bármit megettek volna, amit eléjük teszünk:))))

Hozzávalók, amiket most használtam:

40 dkg trapista sajt
30 dkg gouda sajt
20 dkg edámi sajt
1 gerezd fokhagyma
1 dl tej
2-3 dl fehérbor
egy csipet szerecsendió
egy csipet fehérbors
egy kk cseresznyepálinka

kenyérkockák
olívaolaj

A fondütálat kikentem a fokhagymával, majd az összes sajtot kockákra vágtam és beleszórtam a edénybe. Beleöntöttem a tejet, a fehérbort, majd jöttek a fűszerek. Utána a gázon felolvasztottam az egészet, majd helyére került a denaturált szeszes láng fölé, ami igazából már csak melegen tartotta az egészet. Folyamatosan kevergetni kell, és úgy illik, hogy a vacsoratársaság minden tagja legalább egyszer meg kell, hogy keverje a sajtfondüt.
A kenyeret kockákra vágtam meglocsoltam egy kis olívaolajjal, majd megpirítottam őket. Ezeket mártogattuk a sajtfondübe.

Köretként az asztalra került még:
- Burgonyapüré
- Saláta, amiben volt fejessaláta, lilahagyma, uborka, paradicsom
- Csemegekukorica
- Ananász
- valamint a szószok (majonéz, fokhagymás tejföl, ketchup, mustáros öntet)

Itt már szépen elolvadt a sajt.
Mártogatás utáni pillanat:)))
A különböző szószok, amiket lehet forgatni körbe-körbe.
A hozzávaló tányér, amire mindenki magának azt tesz ki, ami jóesik:)))
Ez itt az én tányérkám, amin található: burgonyapüré, ananász, kukorica, saláta, fokhagymás tejföl, és a kenyérkockák, még a mártogatás pillanata előtt:)))

12 megjegyzés:

Anikó írta...

Mi is imádjuk a sajtot hamarosan sort kerítek rá és elkészítem ezt a finomságot. Nagyon guszta!

Zsiri írta...

Nagyon gusztusos a sajtos mártogatós, és a mártogatnivalók is :)

mandy tarragon írta...

Na, most megéheztem. Sajt jöhet minden mennyiségben :)

DebiGabi írta...

Anikó,
Köszike.
Próbáljátok ki, megéri:))

Zsiri,
Neked is köszönöm.

Mandy,
Üdv a sajtfan klubban:D

Edó írta...

Hu,remek party-keszlet Gabi!Nekem is lenne kedvem egy kis fonduzesre baratokkal:)Isteni fincsi lehetet!

DebiGabi írta...

Edó,
Nemrégiben láttam valamelyik nagyobb áruházban hasonló készletet, de már nem emlékszem sajna, hogy hol. Valószínűleg onnan jutott eszembe nekem is:))
Annyira jó hangulatú tud lenni egy ilyen vacsi.

Andi írta...

Jövök vacsizni.
Karácsonyra én is kaptam egy kis készletet!
Ideje lenne felavatni!
Mentem a receptedet!!!

szepyke írta...

Jaj. Nyeltem. Hallatszott?
:)))

DebiGabi írta...

Szepyke
Hallatszott:))))

Zsuzska írta...

Akkor mondom tovább:
Èrdemes a vacsi vége felé, amikor már mindenki kezd nagyon jól lakni, egy-egy kenyérkockát pálinkába mártani és úgy a sajtba. Döbbenetes hatása van!!! Azért a vége felé, hogy azért még emlékezzetek az este elejére. A másik: Aki beleejti a kenyerét a sajtba, annak büntetésböl egy stampedli pálinkát kell innia. Svájcban tanultam, a fondüvacsorák mindig nagyon vidáman értek véget!

DebiGabi írta...

Zsuzsa,
Na az a kenyérkocka aztán rendesen kiüti az embert:)))))
Mi úgy ismertük, hogy aki beleejti a kenyérkockát a sajtfondübe a háziaknak hoz egy üveg bort legközelebb! De nem rossz a pálinkás módszer sem:D

Ottis írta...

Hú ez nagyon guszta, egyszer remélem nekem is lesz fondükészletem :-)