2010. január 19., kedd

Egy szülinapi torta


Ezt a tortát a legkedvesebb barátosnőm lányának a születésnapjára készítettem. Még karácsony előtt találkoztam itt a hamis marcipán receptjével. Megmondom őszintén el is készítettem már egyszer és nagyon elégedett voltam vele, mert jó az íze az állaga. Tudom, tudom, hogy igazi marcipán az igazi, de annak az ára, hát....

A hamis marcipán hozzávalói:

35 dkg porcukor
1 dl tej
20 dkg rétesliszt
12,5 dkg vaj
2-3 cseppnyi mandularoma
pár cseppnyi ételszínezék
valamint
2-3 kanálnyi porcukor és burgonyakeményítő a nyújtáshoz

A cukrot, a lisztet, a vajat és a tejet felfőztem kis lángon, majd 10 percig sűrű kevergetés mellett főztem még. Utána egy tálba öntöttem az egészet és egy éjszakára hűtőbe tettem. Porcukorral és a keményítővel összegyúrtam és lehetőségeim szerint rádolgoztam a kész tortára. Na, ezt még erősen gyakorolnom kell, de a gyakorlat teszi a mestert:))))

A torta belseje egy sima 6 tojásos piskóta és csokikrém volt.

Piskóta:

6 db tojás
6 ek cukor
6 ek rétesliszt
késhegynyi szódabikarbóna
egy csipet só
vaj a forma kenéséhez
zsemlemorzsa a forma beszórásához

A 6 tojássárgát elkevertem a cukorral, a sóval, majd jött bele a rétesliszt, amibe belekevertem a szódabikarbónát. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem és beleforgattam óvatosan a tojássárgás lisztbe. A tortaformát kivajaztam és megszórtam zsemlemorzsával, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem.

A csokikrém:

Itt nem tudok megadni mennyiségeket, mert a leányzóm csokimikulásaiból gyilkolásztam le egy pár darabot, amihez adtam még vajat, porcukrot, kakaóport és tejet. Ezt felfőztem. Mivel sikerült jó hígra készítenem egy 2-3 kanálnyi vízbe beleszórtam 2 kk zselatint, amit a mikroban megmelegítettem és belekevertem a csokikrémbe. Miáltal tulajdonképpen egy pudingállagú krém lett belőle, ami különösen az ünnepelt kisasszonynak nagyon ízlett:)))))
A torta tetejét díszítettem még olvasztott kristálycukor darabokkal és kakaós-cukros vajas krémmel.


8 megjegyzés:

Andi írta...

Meseszép...ügyes vagy, nagyon!!!

Raindrop írta...

Szuper! :) Nagyon tetszik!
Én múltkor egy darabka marcipánt vettem, akkora volt, mint a kisujjam, 400 ft-ért. Háth...
Megnézem majd mennyibe kerül sajátkezűleg előállítani, roppant kiváncsi vagyok.

Gál Edith írta...

Gyönyörű ez a torta! Ügyes vagy!
Nagyon jó ötlet az olvasztott cukor a tetején!:)))

DebiGabi írta...

Andi,
Köszönöm szépen.

Rain,
Ebből azért elég sok lett kb. 30 dkg, bár nem mértem, így nem teljesen pontos a mennyiség. Gyors számolásom szerint kijön 400 Ft-ból. De azért kíváncsi vagyok neked mennyire jön ki, és hogy ízlik.

Edith,
Nem akartam ilyen sokat rátenni, de kicsit elméreteztem a cukrot, és hirtelen felindulásból rárakosgattam a torta tetejére őket:)))
Az összképet végül nem rontotta el a gyerekek meg jóízűen elfogyasztották.
Nem sok gyerek van szerintem, aki nem szereti ezt a cukrot így:))

szepyke írta...

Jaj, de szép színe van!:)

És milyen jó a diszítése!:)

DebiGabi írta...

Szepyke,
Gondoltam, hogy neked is tetszeni fog:)))

Angie írta...

Isteni tortákat készítesz!Biztosan nagyon fincsik is mert már a képek önmagukért beszélnek!

DebiGabi írta...

Angie,
Köszönöm.
Van még mit gyakorolnom, a látványuk még nem az igazi, de ízűk remek volt eddig:))))