2009. december 16., szerda

Tökmagos rozskenyér



Nemrégiben látogatóban voltunk egy ismerősünknél, akinél megkóstoltam ezt az ún. 30 perces rozskenyeret. Nem vagyok nagy rajongója a Stahl féle recepteknek - bár elismerem, van egy-két jó is közöttük -, de ez elnyerte a tetszésemet, főként a gyorsasága és egyszerűsége miatt.
Pár napja el is készítettem a férjemnek, mert ő nagyon szereti az ilyen fajta pékárukat.

Hozzávalók:

20 dkg rozsliszt
15 dkg finomliszt
2 evőkanál tökmag, kicsit összevágva
1 kkanál cukor
1 kkanál szódabikarbóna
1 kkanál só
1 csipet őrölt kömény
1 csipet bors
5 dkg olvasztott vaj
3 dl natúr joghurt, de én tejfölt használtam, mert az volt itthon:)))

Az elkészítése is roppant egyszerű, mert tulajdonképpen az összes hozzávalót beletettem egy tálba, összekevertem, majd egy sütőpapírral kibélelt formába helyeztem, úgy-ahogy buci formát alkotva belőle. 200 fokos sütőben 30 percig sütöttem.
Végeredményben tényleg nem lett rossz, az állaga nekem egy kicsit szokatlan volt, az íze viszont nagyon kellemes. Édes gyermekem még ránézni sem volt hajlandó, de ezt már fel se vettem:))))

15 megjegyzés:

L.Krisztina írta...

Csodás kenyérkéd:) A gyermeknek még idő kell:)))és majd csak ilyen kenyeret akar enni:) /tapasztalat!/

Chef Viki írta...

Szia Gabi, nézz be hozzám kérlek, játszani hívlak:

http://thechefviki.blogspot.com/2009/12/jatek-kisvendeglom-etlapja.html

szepyke írta...

Én szeretem a Stahl recepteket, csak húzza fel a ruháját, hogy ne lógjon a kajába, ne taperáljon össze mindent, és akkor ok-k vagyunk.

Ez a kenyér gyönyörű lett, egy szép adag vajjal, meg némi kolbászkarikával szívesen elfalatoznám, jah, meg van nálam tv paprika is hozzá!:))))

DebiGabi írta...

Krisztina,
Reménykedem benne, hogy idővel megszereti a kisasszony ezeknek az ízét is:)

Viki,
Megyek.

Szepyke,
:)))
Esetleg egy kis kacsazsírral, újhagymával????

szepyke írta...

Ha hallanád, hogy mekkorát nyeltem...
Nah, ha már így rábeszéltél, legyen...
Látszik, hogy mennyire nem hagytam magam???Hogy húzodoztam, meg ilyeneke? Látszik?:)))))))))

DebiGabi írta...

:DDDD
Tepertő????

szepyke írta...

Ááááá, háááááááááát, ok, az is jöhet!
Húsos? Mert azt szeretem igazán!:)))

Lilahagymával. Kenyérrel. Nah, megyek ebédelni, mert kész vagyok!:)

DebiGabi írta...

Nekem is muszáj volt már ebédelnem:))))

Andi írta...

Jaj de gyönyörű!!!
Jó kis kenyér...már nem is emlékszem az ízére!:-(

DebiGabi írta...

Andi,
Köszi.

Lilian írta...

Nagyon szép kenyérke lett!!! Fel kell nőni hozzá a kisasszonynak:))

trinity írta...

Na, megbuktam:)))) Én voltam a fenti, csak nem jelentkeztem be:)))

DebiGabi írta...

Trinity/Lilian
:))))

Névtelen írta...

sokszor próbálkoztam ezzel a kenyérrel, de soha nem lett jó :( nem lett ruganyos, hanem belapulva
maradt, ha megnyomtam. pedig az íze nagyon jó. mit rontok el vajon?
köszönöm
Keirah

DebiGabi írta...

Keirah,
Ez a kenyér nem igazán rugalmas fajta, hiszen nincs benne sem élesztő, sem sütőpor, csak egy kis szódabikarbóna, és nem kelesztjük, mint a többi kenyeret.
Nem rontasz el semmit szerintem, ez a kenyér inkább tömör, nem annyira levegős laza állagú.
Az enyém sem volt túl magas, bár a tetejét nem lehetett benyomni.

Sajnos nincs igazán ötletem, hogy mit kellene másképpen csinálnod.
Gabi