2009. november 3., kedd

Mézes krémes


Évekig mindig megvettem a mézes krémeshez a készen kapható tésztalapokat. Szánom-bánom bűnömet, de sokkal egyszerűbb volt, így elkészíteni a sütit:)) De ezzel vége a készen vett sütilapoknak!!! A hétvégén megsütöttem saját magam. Nem annyira ördöngösség, bár elég macerásnak éreztem, hogy egyesével kell megsütögetni a négy lapot, de megéri a fáradtságot. Bár elkövettem azt a nagy hibát is, hogy nem nyújtottam ki kellőképpen a tésztalapokat, így a tészta egy kicsit vastag maradt. Az ízével sem voltam teljesen megelégedve, mert nem mertem beletenni a mézeskalács fűszert, lévén, hogy nem írta egyik recept sem, így számomra egy kicsit "ízetlen" maradt. Elfogyni elfogyott, - milyen süti nem fogyott még el nálunk, főként, hogy tegnap az angolon +5 leányzó tartozkódott a lakásban:))) - de legközelebb megpróbálkozom az erősebb fűszerezéssel.

Mézes lapok hozzávalói:

50 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 tojás
3 ek méz
6 dkg vaj
1 kk szódabikarbona
4 ek. tejföl

A tészta összes hozzávalóját két kicsit kacsómmal összegyúrtam, majd pihentettem egy fél órát. Négy részre osztottam, majd lisztezett felületen kinyújtottam egyesével őket. 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsütöttem. Érdemes nagy tepsiben sütni, mert én kisebben sütöttem, így elég vastag maradt a tészta.

A grízes krém:

6 dl tej
6 evőkanál búzadara
1 csomag vaníliás cukor

25 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 citrom reszelt héja

valamint
baracklekvár

A 6 dl tejben elkevertem a 6 evőkanál grízt és hozzáadtam a vaníliás cukrot. Felfőztem sűrű kevergetés közben, majd félretettem kihűlni. A vajat elkevertem a porcukorral és belereszeltem a citrom héját. Miután a gríz kihűlt összekevertem a cukros vajjal.
Egy mézes lapot megkentem a grízes krém felével, utána jött rá a következő lap, amire sárgabarack lekvárt kentem, majd megint mézes lap, amire újfent grízes krém és legtetejére az utolsó mézes lap:)))
1 éjszakára hűtőbe tettem, hogy megpuhuljon a tészta és jól összeérjenek benne az ízek.
A tetejét porcukorral szórtam meg, de olvastam több receptnél, hogy csokoládét tettek a tetejére, de az mi ízlésünknek tökéletesen megfelelt a porcukor is.

6 megjegyzés:

sedith írta...

Éppen kb. félórája gondoltam arra, hogy egyszer meg kell ezt sütnöm, hiszen még senkinél sem láttam. Pedig nagyon finom, és kár lenne, ha a világ megfosztódna tőle!:)
Én még sosem hallottam arról, hogy készen lehetne venni a hozzávaló lapokat, de persze, ez nem mérvadó. Amúgy mi semmiféle mást nem használunk hozzá, mint amit most a receptbe beleírtál, mézeskalácsfűszert meg pláne nem. Az szerintem a mézeskalácsé. Jó, jó, ez is mézes, de na. Végülis, rossz nem lehet, az biztos, és ha már úgyis annyi minden furcsaságot kipróbálunk, ez már nem fog nyomni a latban semmit!:) Számolj be róla, ha elkészíted, hogy sikerült!

DebiGabi írta...

Edith,
Kíváncsiságból tényleg meg fogom egyszer majd fűszeresebben sütni. Bár most, hogy rohan felénk a karácsony, alig várom, hogy jó kis mézeskalácsokat süssünk a kislányommal. Nagyon szeretjük mind falatozni, mind pedig elkészíteni. Majdhogynem ipari mennyiségben szoktam minden évben készíteni.

Belly írta...

Minden karácsonykor megsütöm,most sem fog kimaradni.Nálunk ez az ünnepi süti,meg a paradicsomos süti.Nem baj hogy vastag lett a tészta,jobban lehetett harapni:-)

ui:nem szoktam m.kalácsfűszert beletenni,hanem kakót és fahéjat,meg mézet.Nagyon finom lesz.

DebiGabi írta...

Belly,
Szétszedték a gyerekek és a felnőttek is emeletenként, úgy fogyasztották:)))
A kakaó és a fahéj jól hangzik, biztos jó ízt adhat neki. Memorizáltam ezt is. Köszönöm.

szepyke írta...

Engem sokáig ez tartott vissza a zserbótól, meg a mézes zserbótól, csak ha az ember ura, azért van oda, akkor nincs más hátra, egyenként süti a lapokat és fél életét a konyhában tölti...
Tökéletes süti, nem kicsit jól néz ki!:)

DebiGabi írta...

Szepyke
Zserbót még soha nem készítettem, pedig az Uram nagy-nagy kedvence. Anyósom szokott különböző családi összeröffenésekre készíteni, így nem nagyon erőlködtem még vele.
Köszönöm:)