2009. október 21., szerda

Vajkaramell


A vasárnapi alkotókedvem következő műve. Már most közlöm, aki fogyókúrázik, nem édesszájú, ne is olvassa, nézegesse tovább ezt a bejegyzést!!!! Jó kis hízlaló, energiabomba.
Fanatikusan imádok mindenfajta karamellás dolgot, ha karamelláról van szó, bármikor el lehet csábítani engem, sajnos:))))

Hozzávalók:

7,5 dkg vaj
45 dkg cukor
2 dl sűrített tej
1,5 dl tej
3 csepp vanília aroma
3-4 ek rumos meggy lé vagy rum

A 45 dkg cukrot, 7,5 dkg vajat, 2 dl sűrített tejet és a 1,5 dl sima tejet beleöntöttem egy lábasba és feltettem melegedni. Felforraltam sűrű kevergetéssel, majd leszabályoztam alatta a gázt és kis lángon főztem tovább, de már csak egyszer-kétszer kevertem rajta egyet-egyet. Az eredeti recept szerint 116 fokra kell felmelegíteni, de nekem nincs olyan hőmérőm, amivel mérni tudtam volna, így fogalmam sincs hány fokos volt az enyém és, hogy mennyi ideig főzőgettem. Mikor a színe már "karamellás" volt és hideg vízbe cseppentve formázható lett, levettem a tűzről. Ekkor került bele a 3 csepp vaníliaaroma és a 4 evőkanál rumosmegy lé. Ezt alaposan elkevertem, a recept szerint addig kell kevergetni, amíg szemcsés állagú kezd lenni, majd ment egy kivajazott lapos tálba. Kihűlés után felkockáztam.
Nekem a teteje és a széle kezdett csak megszilárdulni, de a belseje elég laza maradt, nem mondanám, hogy folyós, de nem is szilárdult meg úgy, mint egy bolti karamella, de az állaga szemcsés lett. Az íze viszont nagyon KIRÁLY lett!!! Szinte teljesen elfogyott már, így nem tudom, hogy mennyire állt volna össze az egész, ha maradt volna elég ideje megszilárdulni/kiszáradni:))))))

14 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Óóóóóóóóóóóó, ezt imádom! És szerintem a fogyni vágyók is nyugodtan megehetik, csak ne azon a napon, amikor húst is esznek. :) Meg is jegyzem magamnak, karácsony környékén isteni házi édesség lesz. Egyébként üdvözöllek nálam :) - láttam, bejelentkeztél. :)

Névtelen írta...

Szia,

Ma -mint mindennap- meglestelek, vesztemre. EZ ÉN IS EL SZERETNÉM KÉSZÍTENI!!!! Kérdésem: mi az a sűrített tej? Vagyis hol lelem?
Köszi előre is, várom további receptjeidet!
Panni

DebiGabi írta...

Aliz,
Én is üdvözöllek nálam. Egy ideje már olvasgattalak, csak én elég ritkán kommentelek:DDD

DebiGabi írta...

Panni,
Én a Intersparban kaptam. Tubusos verzió Budget termék, ha jól emlékszem 170 Ft/darabáron, de kell belőle kettő mert csak 170 gr-os kiszerelésben találtam:DDD
A Lidliben is lehet kapni, de ott dobozos kiszerelésben kapható.

starfokker írta...

hú ez milyen nagyon jól néz ki. én is imádom a karamell minden formáját, szívesen benyomtam volna belőle pár "szeletkét":)

Csibe írta...

Karamell, imádom!!!

szepyke írta...

Én kb két éve csináltam karácsonyra a fontosaknak, de nekem sem szilárdult meg... muszáj voltam megenni az egészet...

:))))

DebiGabi írta...

Stafokker,
Köszike.
Már csak 3 kocka maradt, de szerintem fog még készülni a konyhámban:DDD

DebiGabi írta...

Csibe,
:DDD

DebiGabi írta...

Szepyke,
"Muszáj volt megenni az egészet"

Jó szöveg, de nagyon ismerős:)))))

Névtelen írta...

Szia,
Sikerült beszerezi a sűrített tejet, így elkészült kb. fél órája életem első vajkaramellája, lányom segítségével. Hát ez valami isteni lett. Az állaga tökéletes, nem folyós, könnyen szelhető, bár egy kicsit törik. De első osztályú a család szerint is! Köszi!!!
Panni

DebiGabi írta...

Panni,
De jó!!!
Örülök, hogy sikerült:DDD
Nagyon szívesen!!!
Gabi

Névtelen írta...

Szia Gabi!

Először is BUÉK!
Ha tudsz, kérlek segíts!
Megcsináltam másodszorra is a vajkaramellát, ugyanazokat az anyagokat használtam, ugyanúgy, mint a múltkor, de most egy ragacsos karamellát kaptam. Alig tudom szeletelni, úgy ragad. Szerinted mit rontottam el?
A másik kérdésem pedig az volna, hogy szerinted a Lidl-s sűrített tej nem túl folyós ehhez? Mert ezt is ajánlottad, és lehet legközelebb ezt használnám.
Várom válaszod, (közben karamellát eszegetve:-)))
Panni

DebiGabi írta...

Szia Panni,
Én is Boldog Új Évet Kívánok Neked.

Kicsit tanácstalan vagyok, hogy másodszorra miért nem sikerült a karamell. Tippre, de ez csak tipp részemről, lehet, hogy tovább kellett volna főzni?
Az a baj, hogy szerintem a hozzávalók, mégha az ember ugyanazt a terméket is használja nem egyformák, talán ez is közrejátszhatott.

A Lidl-s sűrített tejet viszont most nézegettem az én hűtőmben, és ez sokkal hígabb, mint a spar-os budget tubusos sűrített tej. Tehát ezzel nem tudom milyen, mert még nem próbáltam ki.

Valamelyik nap készülők készíteni karamellt, de momentán ma reggel becsipődött a derekam és egy kicsit korlátozott a mozgásom, mert alig bírok járni is:(((