2009. október 13., kedd

Csokoládétorta gazdagon


Ezt a nagyon finom csokitorta receptet a pár éve rendszeresen vásárolt Főzzünk magabiztosan című gyűjteményemből szedtem elő. Elég gyorsan elkészíthető és véleményem szerint a tészta része különösen jó ízű, így a jövőben másfajta krémmel is ki fogom próbálni.

Hozzávalók a tésztához:

3 ek kakópor
3 ek meleg víz
225 gr vaj
225 gr cukor
250 gr liszt
4 tojás
1 kk vaníliaaroma v. 1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor

Krémhez:
175 gr vaj
225 gr cukor
350 gr porcukor
100 gr étcsokoládé
rumosmegy díszítéshez

A vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a melegvízben elkevert kakaóport. Utána került bele a vaníliaaroma, majd a tojások jöttek egyenként. A lisztben elkevertem a sütőport, majd beledolgoztam a kakaós masszába. Egy 20 centiméteres csatos sütőformát kivajaztam és kiliszteztem, majd beleöntöttem a masszát. 180 fokos sütőben 40 percig sütöttem. Amíg hűlt a tészta elkészítettem a krémet.
Az eredeti recept szerint 6 evőkanál meleg vízben fel kell oldani a kristálycukrot, amíg elolvad, majd hozzákeverni a porcukrot és a vajat, és legvégül a vízgőzön felolvasztott étcsokoládét.
Ehhez képest én nem így készítettem, hanem a hozzávalókat a krémhez gondosan kimértem és beleborítottam egy tálba, habosra kevertem a vajat a cukrokkal!!!  Itt kezdett gyanús lenni a dolog, hogy valami nem stímmel, miért is kell kétfajta cukor a krémbe??????? Hiszen a kristálycukor nem "olvadt" bele/el a vajban. Na ekkor elolvastam a leírás többi részét, ahol szembesültem azzal, hogy ezt nem így kellett volna csinálni. Gratuláltam magam. Tudom, ha a hülyeség fájna.... Na mindegy gondoltam, ez már ilyen marad. Folytattam:)))
A csokoládét vízgőzön felolvasztottam 2 ek étolajjal és belekevertem a cukros-vajas krémbe. Egy kicsit "ropogós" maradt a krém a kristálycukortól, viszont ettől lett egy kicsit különlegesebb. Hehehe. Tudom gyenge szöveg, de ez van:)))
A tésztát három részre vágtam. Megkentem két rétegben belül a krémmel, majd az egészet bevontam a csokikrémmel, a tetejét pedig rumosmeggyel díszítettem.
Engem szerencsére nem zavart a krém ropogása a kedves barátosnőméket és a gyerekeket sem, mert mindenki jóízűen elfogyasztotta vasárnap a csokitortát. De azért legközelebb igyekszem majd jobban odafigyelni. Hiába, ezek a napok mostanság, nem az én napjaim:(((


15 megjegyzés:

Csibe írta...

Jujjj, de nagyon szép! Ez a nekem való, vastagabb tészta, kevesebb krém.

egycsipet írta...

Nagyon összefutott a nyál a számban. :D

Chef Viki írta...

Gyönyörűséges!

Imádok mindent, ami csokit tartalmaz :-DD

DebiGabi írta...

Csibe,
Köszike:DDD

Egycsipet,
:o)

Viki,
Ebben aztán van bőségesen:D

Raindrop írta...

Csokiiiiiiiiiiii!
Elképesztő! :) Micsoda cukrászati műremek. Körző, vonalző rétegek... Gabi tök ügyi vagy! :)

DebiGabi írta...

Raindrop,
Te is csokifüggő????
:)))

szepyke írta...

Milyen alkalomra készült??

DebiGabi írta...

Kártyapartira mentünk a barátnőmékhez:DDD

Andi írta...

Én nem szeretem a csokitortát, de ez meseszép!!!! Rumos meggy nyami-nyami

Yasmine írta...

Én nagyon szeretem! Úgy is, ha ropog benne a cukor... Sőt! A szelet gyönyörű szabályos. Mi is van itt elrontva? :-))

DebiGabi írta...

Andi,
Köszönöm:D

Yasmine,
Az ízével és kinézetével tulajdonképpen én is elégedett vagyok, sőt az íze kimondottan finom lett:)))
Csak az bosszantott, hogy nem olvastam végig készítés közben a receptet.

trinity írta...

Gabi, gyönyörű és finom ez!!!
Hányszor jártam így- hogy utólag jöttem rá valami bibire:)))

DebiGabi írta...

Trinity,
Aranyos vagy. Köszönöm.

Névtelen írta...

Szia a cukormennyiség nem elírás a krémben? Köszi!

DebiGabi írta...

Kedves Névtelen,
Nem elírás.
Ennyi volt megadva.
Benke Laci bácsi Főzzünk Magabiztosan című gyűjteményéből vettem a receptet.