2009. szeptember 24., csütörtök

Rácsos almatorta



Kicsi lányom pár évvel ezelőtt egy ismerősünkkel betértek egy Corába vásárolni, ahol kapott egy sorsjegyet. Ezzel a  jeggyel a kisasszony nyert egy szakácskönyvet:)) Rajzos, inkább gyerekeknek szóló könyv, de azért vannak benne jó kis receptek. Régóta rágta már a fülemet, hogy süssünk már végre abból is valamit. Végül erre a rácsos almatortára esett a választásunk. A rácsokat a tetejére szinte egyedül készítette csak egy egészen picikét segítettem neki.

Hozzávalók:

1 kg alma
2 kanál cukor
egy kis citromlé
víz a főzéshez

A tésztához:
2 tojás
12,5 dkg cukor
25 dkg vaj
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg mazsola
2 ek zsemlemorzsa

Az almákat megpucoltuk, kockára vágtuk, majd előföztük a cukros citromleves lében.
A vajat elkevertük a cukorral és a tojásokkal. A lisztbe belekevertük a sütőport, majd hozzáadagoltuk a tojásos cukorhoz és összedolgoztuk, bár ezt főként én csináltam:DD
Egy csatos tortaformát a leányzó kivajazott és kilisztezett. Ebbe a tortaformába a tészta 3/4 részét belenyomkodtuk, úgy, hogy pereme is legyen a tésztának. Beleszórtuk a zsemlemorzsát, majd a lecsöpögtetett almákat tettük rá és megszórtuk a mazsolával is. A maradék 1/3 tésztából rácsokat készítettük a tetejére. A rácsokat érdemes úgy letenni, hogy maradjon köztük kellő rés, hogy étvágygerjesztőbb legyen a süti. 180 fokos sütöben kb. 45 percig sütöttük.

5 megjegyzés:

Belly írta...

Ügyes a leányzó!Vajon kire ütött?:-)

trinity írta...

Gasztrolányka:)) Ügyes!!!

DebiGabi írta...

Belly,
Nem is tudom...:)

Trinity
Ez nagyon helyes, hogy gasztrolányka.
Az új nemzedék, akik talán nem porkajákon akarnak, majd később élni.

hargitaibea írta...

Akartam írni, hogy menjetek almát szedni, mi voltunk, tökjó volt.
De aztán leesett, hogy a telekről mintha cuccoltál volna egy keveset. :)

DebiGabi írta...

Bea,
Ez volt a legvége:)
Egy pár szép egészséges példány egész sokáig kibírta.