2009. augusztus 5., szerda

Paradicsom befőzés

Nagy mennyiségben érik be a paradicsomunk. Eszegetjük szendvicshez, csak úgy natúrban is falatozza a kislányom és minden egyes alkalommal megállapítja, hogy milyen jó ízű, édesek a paradicsomok. De szerencsére olyan sok van, hogy elkezdtem eltenni őket arra az időre, amikor már nincs friss paradicsom (télire). Nálunk rengeteg paradicsompüré fogy, nagyon sok mindenhez használom. Tavaly raktam el először házilag, így idén már tudatosan annyi palántát ültettünk, hogy legyen elég eltenni is.

Az elkészítés:
A paradicsomokat alaposan megmostam feldaraboltam általában négy felé, majd paradicsom passzírozón átdaráltam. Feltettem egy nagy lábasba főni. Folyamatosan kevergettem, majd miután felforrt még egy legalább 1 órán főztem lassú tűzön. Végül üvegekbe töltöttem., amiket előtte gondosan elmostam, majd a sütőbe tettem, hogy melegek legyenek és fertőtlenítve legyenek.
Miután beletöltöttem az üvegekbe a paradicsomszósszal egy késhegynyi nátrium-benzoátot szórtam a tetejére, fóliát tettem rá és lezártam a kupakkal. Meleg dunsztban hagytam pár napig, amíg teljesen kihűlt.

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Írtam ma Beának, és megírta, hogy törölte a blogjait. Annyira sajnálom, pedig azt hittem, hogy már elmúlt az a vívódása, ami miatt törölni akarta...:(

DebiGabi írta...

Sajnálom, én is hogy így döntött.