2009. július 25., szombat

Őszibarackos sütemény vaníliás öntettel


Délelőtt a piacon vásároltam 3 kg őszibarackot. Tulajdonképpen, az őszibarack az a gyümölcs, amit a legjobban szeretek az összes közül. Ezért is imádom a nyarat, hogy ennyi féle, fajta friss gyümölcsöt lehet vásárolni. Mivel szerencsére egy kicsit lehűlt mára az idő, hajlandó voltam bekapcsolni a sütőt és sütni valami süteményt:DDD
6-8 közepes méretű őszibarackot meghámoztam, kimagoztam. Feltettem egy kis lábasban 4 kanál cukorral és 4 kanál vízzel főnni a félbevágott barackokat. Miután megfőttek egy tepsit kivajaztam és megszórtam kristálycukorral. Ebbe beleborítottam a cukroszirupos barackokat.

A tésztához 20 dkg vajat elkevertem 20 dkg porcukorral, hozzáadtam egyesével 3 db tojást, és a legvégén 20 dkg lisztet, amiben elkevertem 2 kiskanálnyi sütőport. A tésztát rákanalaztam a barackokra, de nem kell elsimítani, elterül majd magától sütés közben. 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsült.

Vaníliás öntet:
1 csomag vaníliás cukor
3 kanál kristálycukor
1 tojás sárgája
2 tojás fehérje
6 dl tej
1 zacskó főzős vaníliás puding
5 dl tejet feltettem forrni közben a maradék 1 dl tejben elkevertem a vaníliás pudingot, a cukrot és a tojássárgáját, valamint felvertem a két tojás fehérjéjét kemény habbá. Miután felforrt a tej beleöntöttem a pudingos masszát és besűrítettem a tejet, utána levettem a tűzről és beleforgattam és jól elkevertem benne a fehérjehabot.
Nem akarok dicsekedni, de nagyon jól sikerült ez az öntet, nagyon jó lett az állaga és az íze is. Nem tudom a fotó mennyire adja vissza, hogy milyen könnyű, laza szerkezetű lett.

Egy jól sikerült vaníliás öntetem!!!

4 megjegyzés:

szepyke írta...

Khm, a felsorolásból kimaradt a pudingpor mennyisége. Khm.
:DD

DebiGabi írta...

Nem vagyok ott a szeren az utóbbi pár napban:((
Annyira elfoglalt, hogy milyen jó lett a krém, hogy kifelejtettem a leírásból:DD
Köszi.
Javítottam.

szepyke írta...

Szerintem nem vagy egyedül ezzel...
És is szédelgek egy hete.:D

DebiGabi írta...

Én tényleg szeretem a nyarat, a meleget, de ez már embertelen volt. És ahogy nézem az előrejelzéseket, a jövő héten sem fogunk fázni:((