2009. július 9., csütörtök

Karamellás fagylalt

A héten nincs itthon a kicsi lányom, így nagyon ráérek. Nézegetve a blogokban a jobbnál-jobb fagylalt recepteket, képeket, fagyi költeményeket arra gondoltam mi lenne, ha én is megpróbálnám. Kedden elmentem bevásárolni itthonra ezt meg azt, és valahogy belekerült a kosaramba egy fagyigép is. Nem túl extra, nem túl drága. Egy 1,4 literes tartályú Hauser gépecske:D (morgott is érte a kedvem férjem) Na azóta még többet olvasgatom, nézegetem a recepteket. Találtam is egy karamellás fagylalt receptet. Ezt próbáltam elkészíteni tegnap.
A hozzávalók:
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
0,5 dl víz
15 dkg kristálycukor
2 tojássárga
5 dkg vaj
1 zacskó vaníliás cukor
A vajat serpenyőben felolvasztottam és hozzáadtam a cukrot. Folyamatosan kevergettem, amíg világosbarna színe nem lett. Ezután nagyon óvatosan beleöntöttem a vizet. Ez eléggé fröcsköl, nekem is sikerült a kezemet megégetni vele, tehát tényleg nagyon óvatosan kell . Utána addig kell forralni, amíg teljesen elolvad az egész. Bár én nem vártam meg teljesen és maradt egy-egy darabka karamella, de ez nem rontotta el. Sőt! Félretettem egy kicsit kihűlni. A 2 tojássárgát elkevertem a vaníliás cukorral, majd hozzáöntöttem a tejet és a tejszínt. Botmixerrel összedolgoztam és végül belefolyattam a karamellt is, amit szintem megmixeltem. Ezután hűtőbe tettem pár órára, majd beletöltöttem a fagylalt gépbe.
Namármost!!!
A gépecske kevergette nekem 40 percig, mert ennyi ideig dolgozik folyamatosan a leírása szerint. A 40 perc után volt egy nagyon jóízű, de teljesen folyós állagú karamellás löttyöm. Nem tudom, hogy én csináltam-e valamit rosszul, de itt nagyon elbizonytalanodtam, hogy most mit kellene tennem. Ez az első kísérletem a fagyi készítésre géppel otthon!!! Jobb híjján beletettem egy dobozba és beraktam a mélyhűtőbe. Ma délelőtt kivettem a dobozt, amiben szép jegesre fagyott a krém. Fagylaltos kanállal végül is tudtam belőle kiszedni és gombócokat készíteni belőle a fenti fotón látható is ez, de nem vagyok megelégedve az állagával.
Az íze tényleg nagyon finom be is kanalaztam nemrég, de...
Mit csináltam rosszul??? Vagy ennek ilyennek kéne lennie???
Kaphatnék esetleg egy-két jó tanácsot, hogy legközelebb hogyan készítsem???

6 megjegyzés:

szepyke írta...

Most hívtak, hogy mehetek a fagyigépemért!
Hogy én miket fogok csinálni...
:D
Szeretem a karamellt. Ez nem úgy van, hogy már a gépben fagynia kell?
Nah, jól nézek ki, én így tudtam...

Chef Viki írta...

Nem úgy van, hogy a tartályt előbb órákon át a fagyasztóban kell tartani, hogy full lehűljön?

Egyébként most ebédeltem, de 1-2 gombócot igazán el bírnék még kanalazni :-))

Bekerült a kosaramba egy fagyigép is :-DDD Ez kész!

DebiGabi írta...

A tartályt egy egész éjszakán át a mélyhűtőmben fagyasztottam.
Ezért is nem értem, hogy miért maradt híg az egész...:((

H. Bea írta...

Pedig jó lenne kedves kolleginák, ha megfejtenétek, mielőtt az én kosaramba is bekerülne végre az a fagyigép! :))

szepyke írta...

Én is nagyon várom a szakértők hozzászólásait...
Holnap már készül a fagyim, és most kicsit elbizonytalanodtam...

DebiGabi írta...

Bea, Szepyke
Én is várom az ötleteket, mert egy kicsit el vagyok keseredve.
Én kis naivan azt hittem lehűtöm a tartályt, beleteszem a hozzávalókat, amit gondosan előkészítettem, a gép megkeveri és kikanalazom a finom fagyit.
Ehhez képest:(((