2009. június 24., szerda

Meggyes szelet egyensúlytésztából

Az utolsó meggyes receptem egy jó időre:DDD
Ezt a sütemény receptet egy ősrégi nők lapja újságból vágtam ki annó, és tettem félre, szerintem több mint 10 éves. Már olyan maszatos, foltos, hogy alig lehet elolvasni. Emlékszem egy pár évvel ezelőtt készítettem egy tepsivel valamelyik családi összejövetelre, ahova miután megérkeztünk és letettem a tepsi (még langyos sütit) kb. 5 perc alatt belapátolták kedves családtagjaink:DDD. Ennél jobb dicséret nem is kell az embernek:-)

Hozzávalók:
75 dkg magozott meggy v. cseresznye
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
25 dkg vaj
2 csomag vaníliás cukor
6 db tojás
egy csipet só
1/2 dl rum v. rumos meggy lé:)))
A vajat habosra kevertem a porcukorral és a vaníliás cukrokkal, majd egyenként hozzáadtam a tojás sárgákat. A tojásfehérjékből kemény habot vertem a sóval, majd felváltva hozzáadtam vajas krémhez a lisztet és a tojásfehérjét kanalanként. A legvégén pedig a 1/2 dl rumos meggy levet, - mert ez volt momentán itthon:)) - is lazán beledolgoztam.
180 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütöttem. Tálaláskor fahéjas porcukorral szórtam meg a tetejét.
Az eredeti recept szerint: Az "egyensúlytészta" azt jelenti, hogy a zsíradéknak és többi hozzávalónak azonos súlyúnak kell lennie és a "rakomány", jelen esetben a meggy, nem haladhatja meg ezek együttes súlyát.

2 megjegyzés:

Judith írta...

Ez annyira finom lehet... tulajdonkeppen barmilyen gyumolcsot lehet hasznalni hozza, nem? Meg is jegyeztem, hamarosan kiprobalom! Koszi!

DebiGabi írta...

Judith,
Tulajdonképpen igen.
Bár én még csak meggyel készítettem, de mondjuk egy jó kis sárgabarackkal is finom lehet. Szerintem ki is fogom próbálni:DD