2009. június 28., vasárnap

Első találkozásom a szarvaspörkölttel

Szombaton vendégségben voltunk a férjem kollégájánál. Itt történt az első találkozásom a szarvaspörkölttel, mert az Imi ezt készített nekünk. Nem vagyok egy nagy húsevő, de azt se mondanám magamról, hogy vegetáriánus vagyok, néha jó egy-egy újdonságot megkóstolni.
Bent a konyhában kezdte előkészíteni az Imi a pörköltet. Először szalonnát pirított zsírban, amit fűszerezett (kömény, borókabogyó, só, bors, paprika ezekre emlékszem, de lehet, hogy még tett bele mást is:DDD), majd jött rá rengeteg hagyma és karikára vágott sárga répa is. Mint megtudtam a sárgarépa azért kellett bele, mert ez veszi el a vadhúsnak az erős vad ízét. Miután ezek főttek egy kis ideig, belekerült a szarvashús is. Egy kicsit megrottyantotta a hússal, majd kint az udvaron folytatta a főzést bográcsban. Közel 5 órán keresztül főzték az urammal közösen, nekünk lányoknak a fő feladatunk az ital utánpótlás volt:DDD Közben kerültek bele friss fűszerek a kertből, meg persze sok-sok vörösbor.
A legvégére egy nagyon sűrű szaft lett a húson, amiben érezni lehetett az összes fűszert, a füstös ízt, ami a bográcsban főzés elengedhetetlen kelléke és semmivel sem lehet mesterségesen előállítani:)). Maga a pörkölt nemes egyszerűséggel isteni finom volt. Nem mondom, hogy én valaha is nekiállnék szarvast főzni otthon, vagy akár egy kerti főzés alkalmával, de így vendégségben, főként, hogy más készítette el:)) egy nagyon finom vacsorát fogyasztottunk el. Imi, köszönjük így utólag is.

Nincsenek megjegyzések: