2009. május 7., csütörtök

Az első lúdláb tortám

Az első Lúdláb tortám, de egy picikét elégedetlen vagyok vele. Az lentebbi recept szerint csináltam meg, de volt/van vele egy kis problémám.
Bár leány gyermekem szerint: "Anya isteni finom lett a süti, csak egy kicsit ronda...":)))

KÖRKÉRDÉS, ÖTLETKÉRÉS:
A krém része nem állt össze olyanra, amilyennek a recept képén láttam, és ahogy tulajdonképpen elvártam volna én is:(, pedig tényleg betartottam a recept leírását és pontosak voltak a mennyiségek is.
Nincs valakinek esetleg ötlete, hogy miért maradt még egy nap hűtőben pihenés után is "folyós" a krém????

Lúdláb torta
A tészta:
3 tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
A tojás sárgájába beletettem a 3 kanál cukrot, habosra kevertem, majd kanalanként hozzáadtam a lisztet és a kakaót. A tojás fehérjéket kemény habbá vertem és hozzákevertem a tészta alaphoz. Sütő papírral bélelt torta formába öntöttem, és 180 fokon 20 percig sütöttem.

A Krém
3 dl tej
1 csomag vaniliás pudingpor
3 evőkanál cukor
10 dkg étcsoki
20 dkg vaj
1 kis üveg meggy befőtt, én rumos meggyet használtam:))
A 3 dl tejben csomómentesen elkevertem a pudingport és a 3 kanál cukrot. Utána felfőztem, amíg besűrűsödött, majd még melegen beleaprítottam a 10 dkg étcsokoládét, amit szintén jól elkevertem benne. Bár az is igaz, hogy 12,5 dkg csoki került bele, de nem hiszem, hogy ettől a 2,5 dkg csoki többlettől nem állt volna össze a krém. Utána a 20 dkg vajat habosra kevertem és hozzáadtam a kihűlt a krémhez, végül a kimagozott, lecsepegtetett rumos meggyek kerültek bele. Egy viszonylag sűrű jó állagú krémet kaptam, amit rákentem a kihűlt tésztára. Utána hűtőbe tettem 1-2 órára. Tulajdonképpen a torta forma összetartotta, amikor levettem a körrészt, nem esett szét, de már itt se voltam elégedett a krém állagával, mert szerintem jobban össze kellett volna állnia.
A tetejére
20 dkg étcsokibevonó
Legvégül a 20 dkg étcsokis tortabevonót vízgőzőn felolvasztottam és rákentem a tetejére. Már amennyire sikerült, bevallom őszintén ez nem az erősségem a csokibevonat készítés:)))

4 megjegyzés:

Lilla írta...

próbáld ki azt a krémet, hogy 3,5-4 dl tejszínt felforralsz 10 dkg étcsokival és 5 dkg cukorral. egy éjszakára hűtőbe teszed és másnap habverővel felvered. türelem kell hozzá, először nem történik semmi, aztán hirtelen elkezd jó kemény lenni. én a meggybefőtt levéből pár evőkanálnyival meg szoktam locsolni a piskótát.

Debigabi írta...

Szia Lilla!
Köszönöm szépen.
Ki fogom próbálni legközelebb.
:D

Kata írta...

Szia Debigabi!
Még csak egyszer készítettem lúdláb tortát,de- nem dicsekedni szeretnék-nagyon jól sikerült.Így készítettem a krémet:
a krémhez:
5 tojás,
30 dkg porcukor,
20 dkg reszelt étcsokoládé (vagy 2 evőkanál kakaó),
25 dkg margarin,
50 dkg meggy


Gőz fölött a tojásokat a cukorral sűrűre főzzük, mikor a krém kihűlt, hozzáadjuk a reszelt csokoládét (én 2 evőkanál Holland kakaóport tettem bele) és a margarint. A piskótalapra rákenjük a krém felét, rárakjuk a kimagozott meggyszemeket, majd a meggyszemekre rákenjük a megmaradt krémet. Csoki mázzal vonjuk be.
Máz: 10 dkg margarint felolvasztani, a tűzről levéve 3 evőkanál kakaóval elkeverni, 2 kávéskanál porcukrot, 1 kanál olajat belekeverünk! MOndjuk ilyen mázat sem csináltam még,először egy kicsit furcsának tűnt,de nem lett rossz.

DebiGabi írta...

Szia Kata!
Nyugodtan tessék dicsekedni, ha egy süti jól sikerül:))
Köszönöm Neked is a javaslatot, ezt is mindenképpen ki fogom próbálni.
Gabi