2009. április 2., csütörtök

Rákóczi túrós


A tésztához:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
12 dkg vaj
12 dkg cukor
1 tojás sárgája
1 dl tejföl
kevéske reszelt citromhéj
A lisztet összekevertem a sütőporral, majd beledolgoztam a vajat, cukrot, tojás sárgáját, a tejfölt s a reszelt citrom héja. Jól alaposan összegyúrtam becsomagoltam fóliába, majd legalább 1 órán át hűtőben kell pihentetni. A pihentetett tésztát kinyújtottam, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe terítettem/nyomkodtam, megszurkáltam egy villával, majd 180 fokos sütőben megsütöttem, ez sacc/kábé 25 perc volt.
A töltelék:
50 dkg túró
3 tojás sárgája
15 dkg cukor
Ezeket is alaposan összekevertem, miközben a tészta sült. Amint megsült a tészta a tetejét megszórtam zsemlemorzsával, majd rákentem a túrós tölteléket és az egészet visszatettem sütőben kb. 20 percre még.
A teteje
4 tojás fehérje
8 dkg porcukor
A tojás fehérjéket kemény habbá vertem, majd belekevertem a porcukrot. Ha a túrós rész is megsült rákenem a tetejére a cukros tojáshabot szép egyenletesen, és a kikapcsolt sütőbe visszatettem, hogy megszikkadjon a hab a tetején. Ha kihűlt lehet szeletelni, de mindenképpen meg kell várni, hogy teljesen kihűljön és egy kicsit megszikkadjon a tészta.

Nincsenek megjegyzések: